AddToAny

10 vanlige feil og misforståelser om kjøtt

10 vanlige feil og misforståelser om kjøtt
I samfunnsdebatten ser vi stadig påstander, tall og meninger om kjøtt som er grove forenklinger, misvisende eller direkte feil. Animalia og MatPrat har gått igjennom ti gjengangere av påstander om kjøtt for å rydde opp i feil og misforståelser.
Når kjøtt diskuteres i lys av bærekraft, forbruk og ernæring, brukes for eksempel norske og internasjonale tall om hverandre. Kildene som Animalia og MatPrat legger til grunn i denne «oppklaringen» er blant andre SSB, NIBIO, FAO, FN og Helsedirektoratet.

1 Vi har et høyt kjøttforbruk i Norge!
Den siste studien med sammenlignbare tall (FAO, 2013) viser at det norske kjøttforbruket er lavere enn det svenske, danske, tyske, franske, finske og engelske. Nordmenn brukte i snitt totalt 69,69 kilo rødt og hvitt kjøtt regnet i engrosvekt (inkl. bein mm) i 2013, mens svenskene lå ti kilo over oss, med 79,63 kilo.

2 Kjøttforbruket har økt mye de senere årene!
NIBIO har beregnet det reelle kjøttforbruket (hva vi faktisk spiser) på oppdrag fra Animalia. Tallenes klare tale er at det reelle forbruket i 2016 var 54,0 kilo i gjennomsnitt mot 53,7 året før. Går vi tilbake til 2008 spiste nordmenn 52,4 kilo. Økningen de siste åtte årene har altså vært på tre prosent, og forbruket av rødt kjøtt er 700 gram lavere i 2016 enn det var åtte år tidligere.
3 Helsedirekt
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Fra 1. juli 2024 ble kravene til innholdet i arbeidsavtaler endret. Endringene kommer som følge av EUs arbeidsvilkårsdirektiv.
Kjøttbransjen 22.08.2024
Lillesand-bedriften Jens Eide AS økte den totale driftsinntekten med 33 millioner i fjor sammenlignet med året før.
Kjøttbransjen 22.08.2024
Fallende interesse for kjøtterstattere og rykter om helsemessige utfordringer skaper problemer for produsenten av Beyond Burger.
Kjøttbransjen 22.08.2024
Han ser en vridning over til de billigere merkene. Coop og Xtra overtar mange kunder fra Gilde, forteller Extra-butikksjef Mikael Caspersen i Bærum.
Kjøttbransjen 22.08.2024
OSLO Matsentralen Oslo har vært tydelig på behovet for og ønsket om en ressursperson fra kjøttbransjen i styret. Nå har daglig leder ved Fatland Oslo, Ove Malvin Knutsen, tatt utfordringen.
Kjøttbransjen 22.08.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt