Kjøkkenskriveren
17.04.2018
Bergen kommune vil erstatte kombidampere med komfyrer og koketopper på sykehjemmenes postkjøkken. Dette er å gå tilbake til 70-tallet, mener Ronny Nilsen, leder av Kost- og ernæringsforbundet, avdeling Hordaland. - Uenig, sier Rune Eidset i Byrådsavdeling for helse og omsorg i Bergen kommune.
I april i fjor ble Bergen kommunes eget produksjonskjøkken, Gullstølen, lagt ned. Kommunen inngikk en femårs-avtale med Matvarehuset, som skal levere middag til 19 av kommunen 25 alders- og sykehjem.
I februar ble det sendt ut et skriv fra Matvarehuset via Byrådsavdeling for helse og omsorg med instrukser for hvordan sluttilberedningen av maten skal skje på postkjøkken. I skrivet står det blant annet at kombidampere skal byttes ut med ordinær komfyr. «For mange mottakssteder har bruk av kombidampere imidlertid vært utfordrende å bruke da verktøyet for mange er ukjent og derfor kan være noe skremmende, og det har ikke vært løpende opplæring fra ovnsleverandør».
Videre heter det at Matvarehuset med bakgrunn i denne utviklingen har gjennomført et prosjekt med hovedmål «å heve matkvaliteten ytterligere ved sluttilberedningen, og samtidig øke matlysten ved å få mer matlukt i «korridorene», forenkle håndteringen av produktene ved oppvarming og servering, og senke terskelen (kompetansebehovet) ved sluttilberedning (ufarliggjøring)».
LITE GJENNOMTENKT LØSNING
Dette har fått Ronny Nilsen i Hordalands-avdelingen til å reagere. I et brev til Byrådsavdeling for helse og omsorg gir han uttrykk for bekymring for matkvaliteten.
- Det er en kjensgjerning at maten som serveres på sykehjem i dag er a
Gå til medietI februar ble det sendt ut et skriv fra Matvarehuset via Byrådsavdeling for helse og omsorg med instrukser for hvordan sluttilberedningen av maten skal skje på postkjøkken. I skrivet står det blant annet at kombidampere skal byttes ut med ordinær komfyr. «For mange mottakssteder har bruk av kombidampere imidlertid vært utfordrende å bruke da verktøyet for mange er ukjent og derfor kan være noe skremmende, og det har ikke vært løpende opplæring fra ovnsleverandør».
Videre heter det at Matvarehuset med bakgrunn i denne utviklingen har gjennomført et prosjekt med hovedmål «å heve matkvaliteten ytterligere ved sluttilberedningen, og samtidig øke matlysten ved å få mer matlukt i «korridorene», forenkle håndteringen av produktene ved oppvarming og servering, og senke terskelen (kompetansebehovet) ved sluttilberedning (ufarliggjøring)».
LITE GJENNOMTENKT LØSNING
Dette har fått Ronny Nilsen i Hordalands-avdelingen til å reagere. I et brev til Byrådsavdeling for helse og omsorg gir han uttrykk for bekymring for matkvaliteten.
- Det er en kjensgjerning at maten som serveres på sykehjem i dag er a