AddToAny

STEINHARDT VILLMARKSLIV

Regnet pisker sidelengs, og tåka henger lavt. Det er magesjau i leiren, og én er sendt til legen. Det stopper ikke hardhausene som merker Sørøya på langs i Finnmark.
På Hellefjord kai møtes jeg av tre litt rufsete karer. Med hullete knær, gaffa på jakkerifter, jordskitne negler og bukser som ikke har sett en vaskemaskin på lenge.
- Velkommen. Håper du har med regntøy, sier Elias Grimstad Holstad og smiler skjevt.
Vi er nordøst på Sørøya, en times båttur utenfor Hammerfest. Elias er teamleder for merkegjengen på fem, som for tredje sommer på rad bor her i telt, uten tilgang på dusj, do eller butikk, for å bære stein og maler røde T-er.
Stifinner Trevor Hansen hilser så vidt før han går om bord i båten jeg akkurat kom med.
- Han må til legen og sjekke smerter i brystet. Vi håper at det bare er en muskelstrekk, sier Elias og gir kameraten et vennlig klapp på skulderen. - Vi har forresten også en som ligger i teltet med omgangssyke.
Topp. Møkkavær og sykdom. Perfekt teltliv.

HÅRDA BUD
Sørøya kalles «den grønne øya i nord», med mosekledde fjell som stuper rett ned i havet, kritthvite sandstrender og urørt natur. Merkearbeidet av «Sørøya på langs» startet i 2017 og skal bli en nesten 100 kilometer lang rute, fra Fuglen i sørvest til Tarhalsen i nord, i et område hvor det knapt finnes stier. Gjengen jeg møter, er en av to grupper med tidligere friluftslivsstudenter fra Universitet i Tromsø, campus Alta, som stikker ut ruta, bygger varder og merker.
Framme i campen ved Holmevannet dumper Elias ned i teltet og heller vann i primuskjelen. Real Turmat på menyen i kveld. Igjen.
- Vi pleier å ha litt smør i, så vi ikke skal gå så mye ned i vekt, sier han og drar i den løse bukselinningen.
Den siste uka har vært tøff, med vind opp mot 16 sekundmeter, tåke og regn. Flere dager har de måttet holde seg i teltet, uvirksomme. Og nå: sykdom. Værgudene Yr og Storm kommer ikke med bedre bud for de neste dagene.
- Jeg går aldri noe sted uten GPS, sier Sigmund «Siggen» Stenvold.
- Selv hvis jeg bare skal på do.
Siggen er den som har lagt igjen flest dager på Sørøya. I fjor var han her i hele fem måneder, frem til snøen gjorde det umulig å varde mer. Han jakta hare og rype, fiska ørret og røye. Og bar stein. Helt tydelig villmannen i gruppa.
- Folk undervurderer hvor kjapt havtåka kan komme, sier han.
Både i 2017 og 2018 har det vært dødsulykker her.
- For turgåere er det viktig å alltid ha med nok mat, vindduk og varme klær hvis en blir værfast, selv på korte
Gå til mediet

Flere saker fra Fjell og Vidde

Kristin F. Olsen
Fjell og Vidde 10.02.2020
Rundt Finse kvistes skiløypene tidlig, og hele vinteren er det helgeåpen vaffelbu 1600 meter over havet. En helg ved den forblåste stasjonen langs Bergensbanen gir både ekspedisjonsfølelse, skiglede og behagelig hytteliv.
Fjell og Vidde 10.02.2020
Det beste med våren er at det fortsatt er vinter i fjellet. I neste utgave får du guiden til landets fineste vårski-klassikere.
Fjell og Vidde 10.02.2020
Kvier du deg for å overnatte i telt om vinteren fordi det høres kaldt og ubehagelig ut? Med riktig utstyr og gode rutiner kan vinterteltingen bli en positiv opplevelse.
Fjell og Vidde 10.02.2020
Hytta er del av den norske kulturen - men også av naturen og økonomien. Klimakrisen gjør at hyttebygging kommer til å bli en større politisk stridssak i årene fremover.
Fjell og Vidde 10.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt