AddToAny

Førjulsbakst på bålet

Førjulsbakst på bålet
I desember lager bålmat-ekspertene Kirsten Winge og Arne Nohr julebaksten ute.
Mye av maten vi lager i varmluftsovnen på kjøkkenet kan like gjerne lages ute over bålet. Det tar litt lenger tid, men man får den gode bålsmaken og måltidet blir en naturopplevelse, sier turmat-forfatter Kirsten Winge.
Hun lever av å være villmarkskokk. I 2015 ble hun tildelt den høythengende «Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris» for sitt engasjement og formidling av bruk av naturens matressurser på tradisjonelle og nye måter.
Vi er på besøk på småbruket deres ved Osensjøen i Trysil, der ektemannen Arne Nohr, som i boka «Mat på bålet» er fotograf og prøvesmaker, fyrer opp bålet under ei gran i skogkanten.

JEVN VARME MED SMÅVED
Mens det rigges til førjulsbakst på bålplassen, byr Kirsten på varm, hjemmelaga tyttebærgløgg. Blodrød, frisk og smakfull, godt krydret med julens aroma. Førjulsstemningen smyger seg på. Arne og Kirsten har bygget opp et tosteins-bål, en båltype som ifølge bålmatekspertene egner seg godt til matlaging. Det er fyrt opp mellom to jevnstore steiner som er flate på toppen. Panna eller kjelen kan dermed stå støtt oppå steinene mens man lager maten. Arne kløyver småved og stikker inn en vedskie i bålet.
- Det viktigste å tenke på når vi skal bake ute, er å lage et god
Gå til mediet

Flere saker fra Fjell og Vidde

K an vi ta vare på villreinen samtidig som vi fortsetter å gå noen av Norges flotteste fjellturer?
Fjell og Vidde 13.02.2024
Hvilke hytter har du besøkt?
Fjell og Vidde 13.02.2024
I samband med regjeringa sitt kraftløft for Finnmark og elektrifisering av gassanlegget på Melkøya i Hammerfest, har Norges vassdrags- og
Fjell og Vidde 13.02.2024
Vogn 4. Ti spanjoler, tolv japanere, en av dem i setet ved siden av, de andre parvis bakover på hver side av midtgangen, samt en reiseguide. Ellers, en gutt med en sovende hund.
Fjell og Vidde 13.02.2024
HVA GJØR DU når turmålet er på den andre siden av jernbanesporet? Da gjelder det å finne fram kartet. Let etter et sted der toget går i tunnel, et snøoverbygg, en undergang, bru, eller planovergang.
Fjell og Vidde 13.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt