AddToAny

Den tunge veien tilbake etter korsbåndskade

Den tunge veien tilbake etter korsbåndskade
Alpinist Ragnhild Mowinckel suste fra hundre til null kilometer i timen. Veien tilbake etter korsbånd- og meniskskade er fylt av repetisjoner. Rundt 4.000 nordmenn ryker korsbåndet hvert år, og nesten halvparten av dem opereres.
I mars ble alpinist Ragnhild Mowinckel en del av statistikken, året etter at hun jublet for to sølv i OL, og en måned etter at det ble bronse i VM. På utfortreningen før verdenscupfinalen i Andorra kom Mowinckel bakpå over et langt hopp og mistet balansen. Hun landet forkjært med en vridning i høyre kne.

- Jeg merket at noe smalt, og skjønte momentant at det måtte være snakk om en større skade, sier Mowinckel.

Kort tid etter fallet ble det konstatert at den 27 år gamle alpinisten hadde røket fremre korsbånd og skadet begge meniskene i høyre kne. Fysioterapeuten har intervjuet Ragnhild Mowinckel og idrettsfysioterapeut Håvard Moksnes om hvordan de jobber med slik rehabilitering, sammen med et stort tverrfaglig team på Olympiatoppen. Etter intervjuet kom nyheten om at Mowinckel har røket korsbåndet for andre gang, under trening. Denne saken er derfor basert på den første skaden.

- Hvordan jobber dere for å sikre best mulig rehabilitering etter en slik skade?

- Vi jobber oss gjennom tre faser. Først akuttfasen hvor vi må få ned hevelse, bli kvitt smerter, få opp bevegeligheten og muskelaktiveringen. Her går det to til seks uker etter operasjon. Så er det rehabiliteringsfasen med styrke-, stabilitet- og koordinasjonstrening fra tre til fire måneder etter operasjonen og fram til åtte til ni måneder. Til slutt er det noen måneder med å fase utøveren inn i idretten igjen. I den første fasen fram til tre til fire måneder tenker vi «små steg» og mest mestring, sier Moksnes.

Liten belastning i starten

I starten gir han aktive øvelser med liten belastning.

- Vi gir øvelser hvor utøveren får til nesten alt, med litt å bryne seg på, sier Moksnes. Han viser til at de kjører funksjonelle tester som å stramme låret og løfte beinet som en sjekk på om utøveren er klar til å avvikle krykker.

De vanligste øvelsene i starten er sykling på ergometersykkel, quadricepsøvelser i åpen og lukket kjede og øvelser for å bedre stabiliteten. Først når det er fullt bevegelsesutslag og pasienten kan gå normalt uten smerter, også i trapp, går de videre og ber pasienten om å hinke, sier han. Om dette går bra, kan pasienten begynne å løpe og ta fatt på et bredere register av øvelser.

- Hvordan finner du riktig nivå på øvelsene?

- Vi vet ikke helt om det går bra før vi har testet belastningen. Blir det hevelse, går vi et steg ned. Men vi snakker ikke om store steg her. I planen vi la opp da skaden skjedde, hadde vi et mål om at Ragnhild kunne være tilbake i bakken etter åtte måneder. Så får vi se hvor fort hun kommer tilbake i konkurranser. Vi vet hvilken belastning hun må tåle på kneet for å kunne det, sier idrettsfysioterapeuten.

Tester antall repetisjoner

Moksnes' tips for å finne riktig belastning for styrkeøvelsene, er at pasienten skal gjennomføre to ekstra repetisjoner i den

Les mer

Flere saker fra Fysioterapeuten

Fysioterapeuten 24.01.2024
Kontaktpersoner er bindeleddet mellom avtalefysioterapeuter og kommunen. I Indre Østfold bidrar Terese Brustad og Hege Fundingsrud Novak til å synliggjøre fysioterapeuters rolle.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Kjersti Karoline Danielsen, PhD., førsteamanuensis ved Institutt for ernæring og folkehelse, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Universitetet i Agder.
Fysioterapeuten 24.01.2024
Denne fagartikkelen er fagfellevurdert etter Fysioterapeutens retningslinjer, og ble akseptert 15. september 2023. Ingen interessekonflikter oppgitt.
Fysioterapeuten 15.11.2023
Gro Askland Øyehaug, MSc. fysioterapeut, psykomotorisk fysioterapeut. Avtalefysioterapeut i Nordre Follo kommune, Follo Fysioterapi. groaoy@gmail.com. Hilde Stendal Robinson, fysioterapeut. Professor, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo. Lena Leren, førsteamanuensis, Institutt for sykepleie- og helsevitenskap, Universitetet i Sørøst-Norge.
Fysioterapeuten 15.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt