Kjøkkenskriveren
10.04.2017
Det finnes mange former for vegetarkost. Motivene for å spise vegetarisk kan være mange, alt fra helsemessige, til dyrevelferd og miljø. En godt sammensatt vegetarkost er næringsmessig fullverdig, og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer.
Vegetarkost er forbundet med lavere risiko for blant annet overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. En balansert og variert vegetarkost kan spises av folk i alle livsfaser. Om et kosthold er sunt eller ikke, avhenger av matvarene vi velger, hvordan disse kombineres og hvor mye vi spiser av dem. Ved et vegetarisk kosthold kan det imidlertid være lurt å kunne litt om hvordan kostholdet settes sammen for å sikre behov for alle næringsstoffer. Det kan være hensiktsmessig å måle nivået av enkelte næringsstoffer - som for eksempel vitamin B12, jern eller D-vitamin i blodet eller jod i urinen.
FLERE RETNINGER
Det finnes flere retninger innen vegetarisk kosthold. Det er vanlig å skille mellom 3 kategorier kosthold; vegansk, laktovegetabilsk og lakto-ovovegetabilsk kost.
Vegankost består utelukkende av plantebaserte matvarer som korn og fullkornsprodukter, bønner, linser og erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, planteoljer og sjøgrønnsaker som tang og tare. Det er noe mer krevende å få i seg nok proteiner og enkelte næringsstoffer når alle former for animalske produkter som kjøtt, fisk, egg og me
Gå til medietFLERE RETNINGER
Det finnes flere retninger innen vegetarisk kosthold. Det er vanlig å skille mellom 3 kategorier kosthold; vegansk, laktovegetabilsk og lakto-ovovegetabilsk kost.
Vegankost består utelukkende av plantebaserte matvarer som korn og fullkornsprodukter, bønner, linser og erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, planteoljer og sjøgrønnsaker som tang og tare. Det er noe mer krevende å få i seg nok proteiner og enkelte næringsstoffer når alle former for animalske produkter som kjøtt, fisk, egg og me