Kjøttbransjen
22.08.2024
Karbondioksid (CO2) er den viktigste gassen som brukes ved gasspakking fordi den hemmer veksten til bakterier og mugg. Dette er direkte relatert til mengde CO2-gass oppløst i kjøttet. Denne unike fordelen går man glipp av ved pakking i vakuum som for eksempel ved Skin-Pack.
? Gasspakking med karbondioksid
Kjøttbransjen bruker gass til en rekke ulike applikasjoner. I denne artikkelen vil vi se nærmere på bruk av gassen karbondioksid (CO2) til gasspakking av ulike kjøttvarer - rødt og hvitt kjøtt. Nettopp denne gassen er årsaken til at kjøttvarer oppnår en økning i holdbarhet på 50 til 400 prosent ved pakking i gass sammenlignet ved pakking i luft (Farber, 1991).
? Hvorfor gir karbondioksid økt holdbarhet?
Årsaken til at CO2-gass forlenger holdbarheten til lett bedervelige matvarer som kjøtt er at bakterieveksten forsinkes eller stoppes. CO2 fører til at både tilpassingstiden til bakteriene (nølefasen) og tiden til celledeling av bakteriene (vekstfasen) i kjøttet, stopper eller går langsommere (Farber, 1991).
Hemming av mikroorganismer på grunn av CO2 er proporsjonal med konsentrasjonen av oppløst CO2 i kjøttet. Derfor er også denne hemmingen proporsjonal med
Gå til medietKjøttbransjen bruker gass til en rekke ulike applikasjoner. I denne artikkelen vil vi se nærmere på bruk av gassen karbondioksid (CO2) til gasspakking av ulike kjøttvarer - rødt og hvitt kjøtt. Nettopp denne gassen er årsaken til at kjøttvarer oppnår en økning i holdbarhet på 50 til 400 prosent ved pakking i gass sammenlignet ved pakking i luft (Farber, 1991).
? Hvorfor gir karbondioksid økt holdbarhet?
Årsaken til at CO2-gass forlenger holdbarheten til lett bedervelige matvarer som kjøtt er at bakterieveksten forsinkes eller stoppes. CO2 fører til at både tilpassingstiden til bakteriene (nølefasen) og tiden til celledeling av bakteriene (vekstfasen) i kjøttet, stopper eller går langsommere (Farber, 1991).
Hemming av mikroorganismer på grunn av CO2 er proporsjonal med konsentrasjonen av oppløst CO2 i kjøttet. Derfor er også denne hemmingen proporsjonal med