AddToAny

GRILL MED GOD SAMVITTIGHET

For de aller fleste er det lav helserisko knyttet til å spise mat som er grillet. Likevel bør vi ha et bevisst forhold til hvordan vi griller, viser ny rapport.For de aller fleste er det lav helserisko knyttet til å spise mat som er grillet. Likevel bør vi ha et bevisst forhold til hvordan vi griller, viser ny rapport.
Det er Vitenskapskomiteen for mat og miljø som har levert rapporten «Vurdering av helserisiko ved grillet mat». Forrige gang en slik vurdering ble gjort, var i 2007. Siden den gang har både grillsesongen blitt lengre, utvalget av griller har økt betrakelig og det samme har utvalget av grillmat.
Hovedbudskapet i rapporten er at det ved grilling kan dannes flere helseskadelige stoffer enn ved steking i panne. Risikoen er knyttet til om man griller maten hardt, på høy varme og/eller på bål. Da kan inntak av grillmat være til bekymring. Avstanden til varmekilden, hvor tidlig man legger på maten og type brensel påvirker dannelsen av skadelige stoffer. Det er hovedkonklusjonen i VKMs vurdering av helserisiko ved inntak av grillet mat.

HELSESKADELIGE STOFFER
Grilling er en vanlig måte å tilberede mat på her i landet. Det har lenge vært kjent at varmebehandling som grilling og steking kan gi opphav til uønskede, helseskadelige forbindelser i maten, såkalte prosessfremkalte stoffer. For å kunne gi aktuelle og relevante råd til forbrukere og andre som omsetter eller frambyr grillet mat, har Mattilsynet bedt VKM om oppdatert kunnskap. Det Mattilsynet ønsket kunnskap om var blant annet hvordan dannelse av slike prosessfremkalte stoffer skjer i ulike matvarer
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Sprøtt, spicy og friskt - fritert sild med thaisalat er en artig måte å tilberede en tradisjonell råvare på! Hva med å prøve den neste gang du har lyst på noe nytt og spennende til middag?
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Sommeren 2024 handlet ikke om agurknytt, men om potetprisene. Høye priser på poteter engasjerer mye, til tross for at de ellers har mistet mye popularitet.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Aldri før har så mange fullført videregående opplæring. Tall fra SSB viser at 82,2 prosent av elevene som startet i 2017, fullførte innen seks år, en økning på 1,2 prosentpoeng fra forrige kull.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
To av tre hjemmeboende eldre som mottar hjemmetjenester er underernærte eller i risiko for underernæring, ifølge en studie.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Essity, produsenten bak Tork, lanserer tre nye luksussåper for hoteller, serveringssteder og kontorer.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt