Kjøkkenskriveren
12.12.2016
«God mat trenger ikke være dyr» er slagordet til Jane H. Johansen, som står bak Veganmisjonen. Sammen med Veganmannen, alias Thomas Hvål Olsen, deler de raust sine beste plantebaserte oppskrifter som lukter advent, jul og nyttår lang vei.
VEGANMISJONENS LINSESTEK (6 p) Årets julestek er en blanding av linsestek og nøttestek, og den er særdeles saftig og full av godsaker. Her snakker vi linser, mandler, valnøtter, sellerirot, purre, løk, fløte, persille, laurbærblad, hvitløk og mmmmasse muskat!
INGREDIENSER:
2 dl brune eller grønne linser (= ca 6 dl ferdig kokte linser) 2 laurbærblad 1 dl mandler 1 dl valnøtter 2 dl brødsmuler (= ca 3 brødskiver kjørt til smuler i food processor) 1 medium purre, kuttet smått 1 rød løk, kuttet smått 2 dl revet sellerirot 2 dl små havregryn 2 hvitløksfedd, finhakket et par never finhakket frisk persille 1 krm chilipulver litt revet muskatnøtt, smakes til salt og pepper 2 dl vegansk matfløte
FREMGANGSMÅTE:
1. Ha linser og laurbærblad i en kjele og hell på rikelig med vann. Kok i 20 min, eller til linsene er helt møre. Sil av vannet. Avkjøl og fjern laurbærbladene. Ha linsene over i en food processor og kjør kjapt til de er passe most. Ikke fullstendig most, det skal være noen hele linser igjen.
2. Mens linsene koker, rist mandler og valnøtter i en tørr stekepanne. Mal dem til småsmuler i food processor.
Mal også brødskivene til smuler i food processor.
3. Varm opp en raus skvett rapsolje i en stor stekepanne. Stek purre, løk og sellerirotrasp på litt over middels varme i et kvarters tid. Litt mer olje gjør susen.
Det skal bli gyllenbrunt og krympe til ca halvparten.
4. Ha de moste linsene, nøttesmuler, brødsmuler og grønnsaker i en stor bolle. Bland inn havregryn, hvitløk, persille, chili, muskat, litt salt og pepper og til slutt matfløte. Arbeid litt med farsen og mos godt sammen med en sleiv. Smak! Kanskje trengs mer salt, mer chili, mer pepper, mer muskat.
5. Dekk en brødform eller annen ildfast form med bakepapir. Dytt farsen godt ned i formen med sleiv. Jeg brukte en brødform som rommer ca 1,5 liter. Nå er steken klar til å gå i ovnen: 6. Stek på 200 grader midt i ovnen i 40 min. Den skal bli gyllenbrun
Gå til medietINGREDIENSER:
2 dl brune eller grønne linser (= ca 6 dl ferdig kokte linser) 2 laurbærblad 1 dl mandler 1 dl valnøtter 2 dl brødsmuler (= ca 3 brødskiver kjørt til smuler i food processor) 1 medium purre, kuttet smått 1 rød løk, kuttet smått 2 dl revet sellerirot 2 dl små havregryn 2 hvitløksfedd, finhakket et par never finhakket frisk persille 1 krm chilipulver litt revet muskatnøtt, smakes til salt og pepper 2 dl vegansk matfløte
FREMGANGSMÅTE:
1. Ha linser og laurbærblad i en kjele og hell på rikelig med vann. Kok i 20 min, eller til linsene er helt møre. Sil av vannet. Avkjøl og fjern laurbærbladene. Ha linsene over i en food processor og kjør kjapt til de er passe most. Ikke fullstendig most, det skal være noen hele linser igjen.
2. Mens linsene koker, rist mandler og valnøtter i en tørr stekepanne. Mal dem til småsmuler i food processor.
Mal også brødskivene til smuler i food processor.
3. Varm opp en raus skvett rapsolje i en stor stekepanne. Stek purre, løk og sellerirotrasp på litt over middels varme i et kvarters tid. Litt mer olje gjør susen.
Det skal bli gyllenbrunt og krympe til ca halvparten.
4. Ha de moste linsene, nøttesmuler, brødsmuler og grønnsaker i en stor bolle. Bland inn havregryn, hvitløk, persille, chili, muskat, litt salt og pepper og til slutt matfløte. Arbeid litt med farsen og mos godt sammen med en sleiv. Smak! Kanskje trengs mer salt, mer chili, mer pepper, mer muskat.
5. Dekk en brødform eller annen ildfast form med bakepapir. Dytt farsen godt ned i formen med sleiv. Jeg brukte en brødform som rommer ca 1,5 liter. Nå er steken klar til å gå i ovnen: 6. Stek på 200 grader midt i ovnen i 40 min. Den skal bli gyllenbrun