AddToAny

KUNSTEN Å HOLDE HODET KALDT

KUNSTEN Å HOLDE HODET KALDT
Regelverket for «matinformasjon» skal gjøre det enklere for brukerne å lese og forstå hva maten inneholder. - Oppskrifter med få ingredienser kan gi mest kontroll. Dette kan bli en utfordring for kokkers kreativitet, sier ernæringsfysiolog Caroline Schreiber ved Sykehuset Telemark HF.
Caroline Schreiber har siden hun ble ansatt i 2013 arbeidet mye med å få merkingen på plass ved Sykehuset Telemark. Hun er tilknyttet avdeling Ernæring i Serviceklinikken ved sykehuset som kvalitetsleder. Jobben er å påse at maten som serveres både smaker godt, og har en ernæringsmessig god sammensetning med tanke på energi og næringsstoffer.

Siden hun ble ansatt har hun både vært sentral i arbeidet med å utvikle en ernæringsstrategi, samt gjennomgått alle sykehusets oppskrifter, og en rekke datablad fra ulike produsenter. Dette skal sikre at pasientene får riktig og tilstrekkelig mat - og at pasientene ikke får servert mat som de ikke tåler av ulike årsaker. Omtrent fem prosent av befolkningen har matvareallergi/-intoleranse hvis pollenrelaterte kryssallergier inkluderes. - For denne gruppen er det nye regelverket om matinformasjon svært viktig og ikke minst nødvendig for at forbruker skal kunne vite hva de faktisk spiser og ikke hva de tror de spiser, sier Caroline Schreiber.



INGEN IMPROVISASJON

For at merkingen skal bli riktig må oppskriften til kokken være forutsigbar. Oppskriftene kan ikke improviseres eller endres under tillaging da dette vil kunne påvirke merkingen. Merkingen er basert på at kjøkkenet har en oppskrift som igjen kan næringsberegnes og merkes for allergener.

- For de som tilbereder mat til andre er dette også helt nødvendig kunnskap å ha
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Sprøtt, spicy og friskt - fritert sild med thaisalat er en artig måte å tilberede en tradisjonell råvare på! Hva med å prøve den neste gang du har lyst på noe nytt og spennende til middag?
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Sommeren 2024 handlet ikke om agurknytt, men om potetprisene. Høye priser på poteter engasjerer mye, til tross for at de ellers har mistet mye popularitet.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Aldri før har så mange fullført videregående opplæring. Tall fra SSB viser at 82,2 prosent av elevene som startet i 2017, fullførte innen seks år, en økning på 1,2 prosentpoeng fra forrige kull.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
To av tre hjemmeboende eldre som mottar hjemmetjenester er underernærte eller i risiko for underernæring, ifølge en studie.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Essity, produsenten bak Tork, lanserer tre nye luksussåper for hoteller, serveringssteder og kontorer.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt