Kjøkkenskriveren
12.12.2016
Regelverket for «matinformasjon» skal gjøre det enklere for brukerne å lese og forstå hva maten inneholder. - Oppskrifter med få ingredienser kan gi mest kontroll. Dette kan bli en utfordring for kokkers kreativitet, sier ernæringsfysiolog Caroline Schreiber ved Sykehuset Telemark HF.
Caroline Schreiber har siden hun ble ansatt i 2013 arbeidet mye med å få merkingen på plass ved Sykehuset Telemark. Hun er tilknyttet avdeling Ernæring i Serviceklinikken ved sykehuset som kvalitetsleder. Jobben er å påse at maten som serveres både smaker godt, og har en ernæringsmessig god sammensetning med tanke på energi og næringsstoffer.
Siden hun ble ansatt har hun både vært sentral i arbeidet med å utvikle en ernæringsstrategi, samt gjennomgått alle sykehusets oppskrifter, og en rekke datablad fra ulike produsenter. Dette skal sikre at pasientene får riktig og tilstrekkelig mat - og at pasientene ikke får servert mat som de ikke tåler av ulike årsaker. Omtrent fem prosent av befolkningen har matvareallergi/-intoleranse hvis pollenrelaterte kryssallergier inkluderes. - For denne gruppen er det nye regelverket om matinformasjon svært viktig og ikke minst nødvendig for at forbruker skal kunne vite hva de faktisk spiser og ikke hva de tror de spiser, sier Caroline Schreiber.
INGEN IMPROVISASJON
For at merkingen skal bli riktig må oppskriften til kokken være forutsigbar. Oppskriftene kan ikke improviseres eller endres under tillaging da dette vil kunne påvirke merkingen. Merkingen er basert på at kjøkkenet har en oppskrift som igjen kan næringsberegnes og merkes for allergener.
- For de som tilbereder mat til andre er dette også helt nødvendig kunnskap å ha
Gå til medietSiden hun ble ansatt har hun både vært sentral i arbeidet med å utvikle en ernæringsstrategi, samt gjennomgått alle sykehusets oppskrifter, og en rekke datablad fra ulike produsenter. Dette skal sikre at pasientene får riktig og tilstrekkelig mat - og at pasientene ikke får servert mat som de ikke tåler av ulike årsaker. Omtrent fem prosent av befolkningen har matvareallergi/-intoleranse hvis pollenrelaterte kryssallergier inkluderes. - For denne gruppen er det nye regelverket om matinformasjon svært viktig og ikke minst nødvendig for at forbruker skal kunne vite hva de faktisk spiser og ikke hva de tror de spiser, sier Caroline Schreiber.
INGEN IMPROVISASJON
For at merkingen skal bli riktig må oppskriften til kokken være forutsigbar. Oppskriftene kan ikke improviseres eller endres under tillaging da dette vil kunne påvirke merkingen. Merkingen er basert på at kjøkkenet har en oppskrift som igjen kan næringsberegnes og merkes for allergener.
- For de som tilbereder mat til andre er dette også helt nødvendig kunnskap å ha