Kjøkkenskriveren
16.12.2024
Ultraprosessert (eller ultrabearbeidet) mat har skapt mye debatt i det siste. Mer enn 70 prosent av befolkningen ønsker å spise mindre ultraprosessert mat, viser Spisefakta-undersøkelsen fra Ipsos.
Nå finnes det apper som kan skanne matvarer og forteller deg om de er ultraprosesserte, og det har blitt argumentert for å advarselmerke slike produkter.
Er dette en fornuftig utvikling? Forskning viser at personer som spiser mye ultraprosessert mat har større risiko for en rekke sykdommer, både fysiske og psykiske. Problemet ligger i definisjonen på ultraprosessert mat, som nå dekker mange vidt forskjellige typer mat med ulik næringsverdi og helseeffekt - fra knekkebrød til pølser.
I stedet for å se på ultraprosessert mat som én gruppe, har flere nye studier også u
Gå til medietEr dette en fornuftig utvikling? Forskning viser at personer som spiser mye ultraprosessert mat har større risiko for en rekke sykdommer, både fysiske og psykiske. Problemet ligger i definisjonen på ultraprosessert mat, som nå dekker mange vidt forskjellige typer mat med ulik næringsverdi og helseeffekt - fra knekkebrød til pølser.
I stedet for å se på ultraprosessert mat som én gruppe, har flere nye studier også u