AddToAny

-Tverrfaglige team er nøkkelen

Kan institusjonskjøkken være med å sikre riktig ernæring til eldre som mottar mattjenester hjemme og i institusjon?
Ja, spesielt når ernæringskokker inngår i tverrfaglige team, konkluderer tre studenter ved Fagskolen i Vestfold og Telemark i en prosjektoppgave.

Elisabeth Strøm

Tre ernæringskokker har det siste året gjennomført studiet «Kjøkken- og restaurantledelse» ved Fagskolen i Vestfold og Telemark. De tre studentene er erfarne ernæringskokker som har variert bakgrunn innenfor matlaging. To av dem jobber til daglig på sykehjem, men den tredje er ansatt i Forsvaret. Alle tre brenner for yrket sitt og er opptatt av hva som skal til for å sikre riktig ernæring til spisegjesten, uansett aldersgruppe.

Målet med oppgaven har vært å kartlegge personalets meninger om hvordan ernæring til eldre kan forbedres. Som de skriver i oppgaven, så øker omfanget av underernæring. Dette til tross for større oppmerksomhet rundt tematikken, nasjonale retningslinjer og at en rekke rapporter de siste tiårene har kommet med konkrete forslag til hvordan utfordringen kan løses.

- Det er viktig å få perspektiver fra de som arbeider direkte med eldre på institusjoner og i hjemmetjenesten, da de har førstehåndskunnskap om utfordringer og muligheter knyttet til ernæring, skriver studentene Anette Kvist Johnsen, Caroline Heitmann Ness og Anette Bergersen.

De har gjennomført en kvantitativ undersøkelse og har brukt sosiale medier som verktøy for å nå ut til aktuelle respondenter. For å sikre pålitelighet i arbeidet, har de benyttet seg av ulike nettsider og artikler fra anerkjente kilder. 61 personer svarte

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt