AddToAny

Tap og vinn med ny pensjon

Tap og vinn med ny pensjon
1. januar 2016 fikk alle DNB-ansatte en meget lukrativ tjenestepensjonsordning som gir ansatte 100 prosent kompensasjon ved overgang fra ytelse-til innskuddspensjon. Men slik er det ikke i alle bedrifter i finansnæringen.
Høsten 2014 startet de første bedriftene i finansnæringen med å omdanne sine tjenestepensjoner fra ytelse til innskudd. De fleste omdanningene skjedde i 2015 og 2016. I dag har de aller fleste bedriftene i næringen fullført sine prosesser, og de ansatte har fått nye pensjonsordninger, hovedsakelig innskuddsbaserte. Men graden av kompensasjon varierer fra null til 100 prosent!
Siden omdanningene av tjenestepensjonsordningene startet, har hovedtillitsvalgt Jørn O. Kvilhaug i DNB Liv deltatt på mange medlemsmøter og tillitsvalgtkonferanser som én av forbundets pensjonseksperter. Kvilhaug sitter også i Finansforbundets pensjonsnettverk og har tidligere vært medlem av forbundsstyret i to perioder.
- Vi stilte tre helt ufravikelige krav da vår tjenestepensjonsordning i DNB skulle omdannes fra ytelse til innskudd i 2016, forteller Kvilhaug. For det første krevde vi tillitsvalgte at det skulle regnes ut hvor mye hver enkelt medarbeider måtte ha i kompensasjon for ikke å tape på omdanningen. Dette sparebeløpet blir satt inn på den ansattes konto hver måned. Det ble også enighet om å bruke høyeste innskuddssats på 7 prosent av lønn fra første krone opp til 7,1 G og 15 prosent opptil 12 G. Det var også et viktig krav at AFP ikke skulle røres, forteller han.

TØFT FOR SMÅ
- Hva er dine erfaringer med de prosessene som har skjedd - fra ytelse-til innskuddspensjon?
- Resultatene preges i stor grad av de tillitsvalgtes kompetanse på pensjon. Mange tillitsvalgte har lært mye i de prosessene som har vært, men pensjon er komplisert, og det er ikke én bedrift som har lik løsning. Mye av det som er blitt presentert, er umulig å forstå uten bistand. Derfor har tillitsvalgte som har søkt bistand, fått bedre løsninger enn de ellers ville ha fått.
- Min erfaring er at det har vært enklere å få til gode løsninger i større ba
Gå til mediet

Flere saker fra Finansfokus

- De tradisjonelle bankene utfordres av nye FinTech-løsninger og aktører man tidligere ikke nødvendigvis anså som direkte konkurrenter.
Finansfokus 30.10.2020
Digitalisering og f ire fremtidskompetanser vil påvirke medlemmene mest i tiden som kommer. Det viser en ny fremtids studie fra rådgivnings firmaet inFuture.
Finansfokus 29.10.2020
Finanstilsynet peker på at nordmenns gjeld er på historisk høye nivåer og gjør det norske finansielle systemet sårbart. Regjeringen er bekymret for at mislighold av forbrukslån øker.
Finansfokus 28.10.2020
- Kompetanseutvikling er en forutsetning for at den norske modellen fremdeles skal være bærekraftig, ellers faller sysselsettingsraten i Norge, og velferdsstaten settes under press, advarer Runa Opdal Kerr, arbeidslivsdirektør i Finans Norge.
Finansfokus 27.10.2020
Strid om kundedata og muligheter til markedsføring etter skilsmisse mellom Gjensidige og tidligere brannkasser.
Finansfokus 26.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt