Kjøttbransjen
22.03.2018
Det er tøffe tider i kjøttindustrien. Nortura var så vidt oppe på anstendig lønnsomhetsnivå i 2016. Etter 2017 kommer sparing og kutt.
Finsbråten, tradisjonsrik hjørnesteinsbedrift på Eidsvoll, har svake resultater over flere år. Pølseproduksjonen konsolideres antagelig med Leiv Vidar på Hønefoss, under nøye oppfølging fra eieren Scandza, som har brakt internasjonal privat egenkapital inn i norsk kjøttindustri. Både samvirkeforetak og normale kapitalister har problemer.
Det er ikke bare eiere, ledere og styrer som har det krevende. Også de ansatte føler nok presset. Ser vi til vårt naboland Danmark, er andelen innleid arbeidskraft flerdoblet over de siste årene. Det finnes indikasjoner på en lignende, men foreløpig mindre markert utvikling i Norge. Situasjonen her kan forsterke trenden og gi grunn til å reise spørsmål om evnen til å fornye norsk kjøttindustri, investere i automasjon, digital transformasjon, helseriktige produkter og sterke merkevarer.
Swedish Meats måtte overlevere «boet» til ekspansive finner i 2007. Et studentarbeid ved Sveriges Lantbruksuniversitet konkluderte med at foranledningen var konkurransen etter 1994, dvs. inntreden i EU. Men problemet var neppe EU. Kjøttkooperationen hadde ifølge
Gå til medietDet er ikke bare eiere, ledere og styrer som har det krevende. Også de ansatte føler nok presset. Ser vi til vårt naboland Danmark, er andelen innleid arbeidskraft flerdoblet over de siste årene. Det finnes indikasjoner på en lignende, men foreløpig mindre markert utvikling i Norge. Situasjonen her kan forsterke trenden og gi grunn til å reise spørsmål om evnen til å fornye norsk kjøttindustri, investere i automasjon, digital transformasjon, helseriktige produkter og sterke merkevarer.
Swedish Meats måtte overlevere «boet» til ekspansive finner i 2007. Et studentarbeid ved Sveriges Lantbruksuniversitet konkluderte med at foranledningen var konkurransen etter 1994, dvs. inntreden i EU. Men problemet var neppe EU. Kjøttkooperationen hadde ifølge