AddToAny

Står fortsatt på barrikadene

17. juli fylte professor emerita Berit Heir Bunkan 90 år. Norsk psykoterapis Grand Old Lady gikk av med pensjon for 20 år siden, men har verken gitt opp kongresslivet eller håpet om å få skikk på fremtidens psykomotorikere. «De, frk.
Heir, skal reise til Oslo til frk. Bülow-Hansen og lære en fantastisk terapi.» Akkurat slik sa han det, psykiateren som Berit Heir Bunkan jobbet sammen med på sykehuset i Namdal på begynnelsen av 50-tallet.

Bunkan fulgte oppfordringen. Hun dro til hovedstaden og fikk seg jobb på Rikshospitalet. Kveldene tilbragte hun på instituttet til Aadel Bülow-Hansen, som sammen med psykiater Trygve Braatøy hadde utarbeidet metoden som senere skulle bli kjent som Norsk psykomotorisk fysioterapi (NPMF).

Gikk i lære

- Du kan godt si at jeg gikk i lære hos Bülow-Hansen. Jeg observerte hvordan hun behandlet pasientene, og hun veiledet meg i arbeidet mitt. I begynnelsen het terapien Bülow-Braatøy-behandlingen. Men vi fikk kritikk for navnet, og en av røntgenlegene på Rikshospitalet foreslo psykomotorikk. Jeg har vært med på å løfte frem faget til den videreutdanningen vi har ved OsloMet i dag. Det var en spennende tid. For å utarbeide det teoretiske og praktiske grunnlaget måtte vi først og fremst stole på mine notater, det fantes så å si ingenting i litteraturen, forteller Bunkan.

I 1993 kunne de første studentene ta fatt på videreutdanningen i psykomotorisk fysioterapi ved Høyskolen i Oslo. Den tidligere førsteamanuensisen og seniorforskeren har publisert en mengde artikler og skrevet mer enn 20 lærebøker. Bunkan er utdannet både som psykomotoriker og Body Psychotherapist. Hun er en etterspurt foredragsholder i inn- og utland, og farter rundt fra den ene fagkonferansen til den andre - alderen til tross.

- Det er så kjedelig å være hjemme. Å ikke ha noe å gjøre ville tatt livet av meg, sier hun.

Da den unge Berit Heir skulle velge y

Les mer

Flere saker fra Fysioterapeuten

I flere kommuner fylles avtalefysioterapeutenes lister opp av pasienter fra andre kommuner. Hovedregelen er ifølge Helsedirektoratet at pasienten må bo eller arbeide i kommunen.
Fysioterapeuten 15.11.2019
- Vi kan gi polikliniske tilbud til flere, og bruke mer velferdsteknologi og fjernoppfølging via Skype, mener Lise Støylen. Nylig var lederne for fysioterapiavdelingene på sykehusene samlet i Kirkenes.
Fysioterapeuten 14.11.2019
Ikke alle pasienter er like begeistret for tanken om oppfølging via Skype. Det kan bli for fragmentert og for lite tverrfaglig, og vi får ikke kontakt med andre med samme diagnose, mener pasient Leif Steffen Danielsen.
Fysioterapeuten 14.11.2019
Stadig flere menn velger helsefag med kortere utdanning, og helt på toppen av listen troner fysioterapi. Kvinnene på sin side velger lengre utdanningsløp og tar over stillingene med høyest status i helsevesenet.
Fysioterapeuten 13.11.2019
Styret i Region Osloområdet ønsker femårig grunnutdanning i fysioterapi. Temaet, en gjenganger i NFF, kommer opp på Hovedlandsmøtet i november. Ikke realistisk, mener Kunnskapsdepartementet.
Fysioterapeuten 12.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt