AddToAny

Skriver med ARBEIDSNEVER

Skriver med ARBEIDSNEVER
Jan Kristoffer Dale skriver om arbeidslivet Norge helst ikke vil være kjent ved. I «Arbeidsnever» tar debutforfatteren et oppgjør med bemanningsbransjen.
«Han hadde jobba hardere i starten sjøl - gitt alt for å få lov til å bli. I nesten ett år hadde han holdt ut med toukerskontrakter. Lønna ble litt bedre etter hvert, og sist gang hadde han fått kontrakt for en måned. Tone hadde vært letta. »- Bemanningsbransjen er noe herk. Det er ren kynisme det de driver med. Det er ikke noe godt menneskesyn bak virksomheten deres, sier Jan Kristoffer Dale.

Han snakker av erfaring. I fire år var han tilknyttet bemanningsbyråer og jobbet som vikar på bryggeriet i Arendal. Av sjauingen fikk han det mora karakteriserte som arbeidsnever.

Dale opplevde ofte at han sto med «lua i hånda».

- Vi gikk rundt og takket høflig fordi vi fikk jobbe. Det var viktig å si ja, for gjorde du ikke det så fikk du ikke jobbe. Så lenge de trenger deg, så er det greit. Men forsvinner behovet, så kaster de deg ut. Det er på et vis menneskehandel. Det er ikke noe penere ord for det, mener Dale.

- Bemanningsbyråene har ikke noe i arbeidslivet å gjøre. De forringer det arbeidslivet vi ønsker at vi skal ha i Norge. Dessverre ser det ut til at det blir bare mer og mer av den slags jobber, sier han.

Dale er lei regjeringens retorikk om at vikariater er en vei inn i arbeidslivet for unge.

- Retorikken holder ikke. Joda, du får prøvd deg, men hvis behovet for deg forsvinner, så kaster de deg ut. Det gjør ikke akkurat godt for selvfølelsen. Vi trenger å føle trygghet i arbeidslivet og det får vi ikke ved å bli kastet ut, mener han.«Han så seg rundt og så alle de andre vikarene sitte krumbøyde og klissblaute i snøe
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

Flere tunge aktører i Helse-Norge vil gjeninnføre sukkeravgifta. Det møtes med sukk og advarsler fra NNN.
NNN-arbeideren 16.05.2022
Det skal være goder også utenfor arbeidslivet når man er organisert i NNN. Derfor har forbundet nå forhandlet fram en ny reiseforsikring. Så å si alle trenger en reiseforsikring.
NNN-arbeideren 16.05.2022
8.000 ansatte på teknologigigantens New York-lager har tvunget selskapet til å anerkjenne etableringen av en fagforening.
NNN-arbeideren 16.05.2022
NNN-arbeideren 16.05.2022
Arbeidstidsreduksjon er et uttalt mål for NNN. Men veien videre er forbundet ikke helt sikker på.
NNN-arbeideren 16.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt