AddToAny

Skolehagenes renessanse

Skolehagenes renessanse
Elevene ved Nordby Skole i Ås er i sving med å så og plante i skolegården. Her sås nye kunnskapsløft, FNs bærekraftsmål og økologiske prinsipper. Snart er frøene blitt gulrøtter, squash og kornblomster. De bygger opp en skolehage; ni andre skoler gjør det samme, i regi av Økologisk Norge. Er det duket for skolehagenes renessanse?
ANNERLEDESÅRET 2020 er året for både en fagfornyelse i skolen og for Covid-19. Begge taler til fordel for skolehager, dog av helt forskjellige grunner. Av smittevernhensyn oppfordres lærere til å bruke uteområdene som klasserom. Og med overordnede temaer som bærekraftig utvikling, livsmestring og folkehelse trer fagfornyelsen i kraft i høst. Her står det at «skolen skal bidra til at elevene utvikler naturglede, respekt for naturen og klima- og miljøbevissthet». Det lyser skolehager lang vei. Signalene fra øverste hold blir tatt på alvor av rektor Tone Anett Dahlsrud ved Nordby Skole i Ås, som er en av ti skoler som er valgt ut til Økologisk Norge sitt skolehageprosjekt. Et ettertraktet prosjekt, ledet av gartner og rådgiver Markus Brun Hustad. Han får god hjelp fra prosjektmedarbeider Annikken Jøssund og skolehageentusiastene Linda Jolly og Marianne Leisner, som alle har uunnværlig kompetanse å bidra med.

TIL SAMMEN ER det 4000 grunnskoleelever av totalt over 600 000 som nå får tilgang på en skolehage. Økologisk Norge stiller med kurs, kunnskap og hager, mens skolene stiller med tid og ressurser.
- Tiden vi lever i gjør at praktisk kunnskap om bærekraft er viktig for alle. En skolehage er en fantastisk læringsarena her, sier Tone Anett. - De nye læreplanene vektlegger dessuten tverrfaglighet og erfaringsbasert læring, og dette krever nye undervisningsformer, sier hun. Eller «learning by doing», som filosof John Downey så fint sa.
Hun har utnevnt lærer Silje Juliussen til prosjektleder for skolens hage. Silje brenner for en praktisk tilnærming til fag, og skolehagen er nettopp et sted for håndfaste og konkrete opplevelser.
- Du ser nytteverdien av det du gjør nesten med en gang. Det er motiverende når du kan omsette teori i praksis. Det gir en større forståelse og mestringsfølelse, sier hun begeistret.
Prosjektmedarbeider Annikken har sett dette mang en gang gjennom sitt virke; - Musikk og matte i skolehagen? Ja visst, i skolehagen er det undervisningspotensiale i alle fag, forteller hun. - Ta for eksempel en potet. Her kan du lære om hvor poteten kommer fra, hvilken rolle poteten har hatt opp gjennom tiden. Du kan også bruke poteten til å lære gangetabellen, tegne blomstene
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
Ren Mat 15.06.2020
Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?
Ren Mat 15.06.2020
Ikke forkultivert småplanter eller sådd ute enda? Det er fremdeles håp for en liten kjøkkenhage.
Ren Mat 15.06.2020
Foto Solhatt Økologisk Hagebruk På bildet Tidlig Grønn Sabel Bylandbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Lets grow it! ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 15.06.2020
Oppfølgeren til favorittkokeboka
Ren Mat 15.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt