AddToAny

Rettsregler oppstår ikke i et vakuum

Forståelsen av rettsregler som stivbeinte og kjedelige yter rettsvitenskapen som et bredt og sammensatt samfunnsfag liten rettferdighet. Mang en bestemmelse skjuler spennende historier om menneskelige erfaringer, og uttrykker prinsipper av stor betydning for hele vår samfunnsorden.
Så lenge mennesker har levd sammen i siviliserte samfunn, har det vært nødvendig med rettsregler. Engelskmannen Thomas Hobbes er blant filosofene som tydeligst har illustrert hvorfor.
Han poengterte at det uten strukturer og regler vil oppstå en naturtilstand, en anarkisk tilstand preget av alles kamp mot alle. I sin evige søken etter overlevelse ville menneskene i et samfunn i naturtilstanden kun oppleve sult, frykt og krenkelse, påpekte han, på jakt etter andres ressurser og egen sikkerhet.

Et skille mellom rett og urett betinget ifølge Hobbes tilstedeværelse av lover og myndigheter - en regelstyrt orden.
Et hvert samfunn beveger seg fremover etter sine egne prinsipper. Et samfunns historie, tradisjon og sedvaner er unike. Ikke nødvendigvis i betydningen at de er helt ulike andres, men i betydningen at de er en konsekvens og et resultat av en gitt kontekst i et bestemt samfunn.
Rettsreglene i et samfunn reflekterer kulturen, men ikke bare kulturelle aspekter som etikk, religion og politikk spiller inn. Naturgitte forutsetninger som geografi og klima kan i mange sammenhenger være vel så viktig for å forstå et samfunns regler og sammenhengen mellom dem. Andre regler kan ha oppstått som en praktisk konsekvens av helt konkrete hendelser.
Eksempelvis ble det i forbindelse med den økende utbredelsen av brennevin i Norge innført et forbud mot flere netters likvake. Bestemmelsen ble utformet i 1607 under begrunnelse av at lange likvaker innebar «gilde, gjestebud, drukkenskap, lek og raseri som hos hedningene». Det ble også stilt krav om at de som skulle bære liket under bisettelsen, ikke var drukne, fordi «de undertiden mister dette eller lar det falle slemt».
Ulike land h
Gå til mediet

Flere saker fra Hold Pusten

Et sikkert vårtegn er når setningen «er du klar for vårens vakreste eventyr» dukker opp.
Hold Pusten 27.03.2024
I offentlig sektor har pensjon tradisjonelt blitt sett på som «utsatt» lønn.
Hold Pusten 27.03.2024
Arbeidsmiljøloven er grunnleggende for arbeidslivet i Norge og gjelder for alle arbeidsforhold, inkludert ansatte i helsesektoren.
Hold Pusten 07.02.2024
Hold Pusten 18.12.2023
Sammendrag Innledning: Deltakelse i aktiviteter som bidrar til kontinuerlig profesjonell kompetanseutvikling (KPK) er viktig for å kunne utføre et forsvarlig radiograffaglig arbeid i stadig utvikling.
Hold Pusten 20.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt