AddToAny

På tide at Oljefondet trekker seg ut av Crédit Suisse

På tide at Oljefondet trekker seg ut av Crédit Suisse
MENINGER: Tre tidligere ansatte i den sveitsiske investeringsbanken Crédit Suisse er arrestert for svindel i forbindelse med Mosambiks gjeldskrise. Det norske oljefondet er en av de største investorene i banken. Nå er det tid for å trekke seg ut.
Mellom 2011 og 2013 inngikk Mosambiks tidligere finansminister, den sveitsiske investeringsbanken Crédit Suisse (CS) og den russiske banken VTB avtale om til tre delvis statlige mosambikiske selskap. Lånene skulle benyttes til anskaffelse av en tunfiskflåte for fisking av tunfisk og til en sikkerhetsstyrke til å passe på tunfiskflåten. Dersom selskapene ikke kunne betjene gjelden skulle ansvaret falle tilbake på det offentlige. Dette sørget Chang for gjennom å signere for garantier som skulle ha vært godkjent av parlamentet, noe som ikke ble gjort.

Krisen et faktum

Etter en stund ble det klart at selskapene ikke klarte å betjene gjelden sin og ansvaret tilfalt den mosambikiske stat. Da de hemmelige lånene pålydende amerikanske dollar kom for en dag var Mosambik allerede på vei inn i et økonomisk uføre gjennom økende lånebyrder og fallende råvarepriser. Da oljeprisen falt i 2014 ble utbygging av nye oljefelt skjøvet inn i fremtiden. Midler som var me

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

UTSYN: De mellomamerikanske migrantene som holdes innesperret ved grensen til USA og migrantene som dør på veien har fått oppmerksomhet den siste tiden.
Bistandsaktuelt 19.07.2019
Skal alle, også i fattige land, få lik mulighet til utdanning, må den finansieres mer rettferdig. Det mener leder i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond, Sunniva Folgen Høiskar.
Bistandsaktuelt 18.07.2019
Ebola-utbruddet som har krevd over 1600 menneskeliv i Kongo, er nå en internasjonal folkehelsekrise, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).
Bistandsaktuelt 18.07.2019
Fattigdom er veldig ulikt fordelt - innad i land, og til og med innad i familier. Det viser en ny FN-rapport om global fattigdom. I Pakistan fant forskerne at noen barn sulter og andre ikke gjør det - i én og samme familie.
Bistandsaktuelt 17.07.2019
I Nepal har kvinnediskriminerende regler om statsborgerskap store konsekvenser. Uten papirer på statsborgerskap er det ikke mulig å åpne bankkonto, ta en eksamen eller å skaffe seg et sim-kort til en mobil.
Bistandsaktuelt 16.07.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt