AddToAny

Bistanden Ukraina aller helst vil ha

Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
En ukrainsk humanitærsjef kaller det «livreddende humanitær hjelp».

Journalist Gunnar Zachrisen Journalist Publisert torsdag 28. september 2023 - 09:20 Del på e-post

Statsministeren beskriver Ukrainas ønskeliste som et hus med ulike etasjer.

- Du kan si det er ulike etasjer. Den øverste etasjen er beskyttelse mot at man blir angrepet og ødelagt. Så luftvern er den viktigste støtten vi kan gi.

Slik svarer statsminister Jonas Gahr Støre på Panoramas spørsmål om hva ukrainerne gir uttrykk for er den aller viktigste bistanden Norge kan gi.

Statsministeren sier at han er er stolt av at det kanskje viktigste og mest avanserte luftvernet Ukraina har, er basert på norsk teknologi.

- Det heter Nasams og er utviklet på Kongsberg. Så det å kunne beskytte seg mot angrep er første prioritet. Dernest er man nede på behovene knyttet til gjenoppbygging, rekonstruksjon og beskyttelse av kritisk infrastruktur. Hvis et kraftverk rammes, så vil man ønske å bygge det opp, restaurere det slik at det fortsatt kan levere kraft til sykehus, skoler og boliger, sier Støre.

Generalsekretær i Caritas Ukraina, som denne uka besøkte Oslo, er enig i vurderingen av den norske luftvernstøttens viktighet for landet.

- Jeg bor i Kyiv. Vi er utsatt for nærmest daglige rakettangrep. Så disse luftvernsystemene beskytter oss. Jeg vet ikke hvordan vi ville ha sett ut uten disse forsvarsvåpnene. For dette er forsvar. Jeg mener det også må sees som humanitær hjelp, for dette er jo tingene som holder oss i live, sier hun i en kommentar.

Bakke-til-luft

Nasams er et bakke-til-luft-luftvernsystem som er utviklet av Kongsberg-gruppen i samarbeid med amerikanske Raytheon, verdens største produsent av styrte missiler.

Hovedkomponentene i systemet er en ildledningssentral, en radar, et kamera med varmesøkende kapasitet og utskytningsramper med skuddklare missiler. I tillegg finnes en rekke ulike sambandskomponenter og -vogner, samt generatorer og en rekke spesialiserte kjøretøy.

Fagmilitære beskriver systemet som slagkraftig, fleksibelt og velegnet til forsvar av både militære og sivile mål.

Norge, i samarbeid med USA, har tidligere donert to komplette Nasams luftvern-enheter til Ukraina. Norges del av donasjonen var seks utskytingsramper og to ildledningssentraler. Samtidig ble det også gitt opplæring til ukrainske soldater som skal bruke systemet.

Dette bidraget kom i tillegg til to enheter som ble donert av USA høsten 2022. Kongsberg Defence & Aerospace har tidligere i år også inngått en kontrakt med Litauen

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Regjeringen setter av til sammen 15 milliarder kroner i budsjettene for 2023 og 2024 til grønn omstilling.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt