AddToAny

Ukraina ber flere gjøre som Norge: - Tydelig budskap til Putin

Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Publisert torsdag 28. september 2023 - 08:50 Del på e-post

Norge har gjennom Nansen-programmet forpliktet seg til å gi 75 milliarder kroner til Ukraina i løpet av fem år. Den langsiktige støtten gjør at det anerkjente Kiel-instituttet nå regner Norge som Ukrainas største bidragsyter målt mot BNP.

Det er viktig, sier talsperson Oleg Nikolenko i Ukrainas utenriksdepartement.

- Det femårige Nansen-programmet er et strålende eksempel på de langsiktige forpliktelsene som er gitt til Ukrainas motstand mot Russlands aggresjonskrig, sier Nikolenko til NTB.

- Vi setter stor pris på denne bistanden og takker Norge for den omfattende støtten, sier Nikolenko.

Støtte forplikter etter valg

Han legger til at støtten både er militær og humanitær. I militærhjelp er Norge blant landene som så langt har gitt og lovet mest, også i kroner og øre.

Den langsiktige forutsigbarheten i Ukraina-støtten er noe regjeringen her hjemme mener er viktig. Støtten er gitt slik at den forplikter også inn i en ny stortingsperiode, ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Den siste tiden er dette blitt aktualisert ved Polen som har brukt støtten i et politisk spill om handel, og i USA der det igjen er sådd tvil om Republikanerne ønsker å opprettholde hjelpen på et høyt nivå hvis de gjeninntar Det hvite hus.

Signal til Putin

Nikolenko i Ukrainas utenriksdepartement mener det er den langsiktige støtten som kan tvinge Vladimir Putin i kne.

- Den langsiktige innretningen i Nansen-programmet skaper ikke bare stabilitet. Den sender også et veldig klart politisk budskap til Russland om at deres forventning om at de demokratiske landene vil gå lei av å støtte Ukraina, aldri vil slå til, sier Nikolenko.

- Jo flere langsiktige forpliktelser vi har som Nansen-programmet, desto før må Russland innse virkeligheten og innrømme at den eneste løsningen på dette er å trekke tilbake okkup

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Regjeringen setter av til sammen 15 milliarder kroner i budsjettene for 2023 og 2024 til grønn omstilling.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt