AddToAny

Norge PÅ SNEI

Norge PÅ SNEI
Torbjørn Ursin og Nina Buflaten hadde bare gått ukelange turer før de bestemte seg: 3000 kilometer Norge på snei.
Hvis ikke nå, når? Langturdrømmen hadde lenge surret i bakhodet. Også før Nina Buflaten og Torbjørn Ursin ble kjærester for tre år siden. Tegnet på at noe måtte skje, kom rullende på fire hjul våren 2014.

- Da vi kjøpte stasjonsvogn, skjønte vi at langturprosjektet måtte realiseres før vi fikk enda flere forpliktelser. Før huset, før familie, sier Torbjørn.

Så da tok de det store spranget ut i friheten. Fra alle helge- og ukesturene. Til 3000 kilometer og nesten et halvt år underveis i tursko.

LENGRE ENN HORISONTEN Langtur. Bare kjenn på ordet. At målet er langt lengre enn horisonten i det fjerne. Lengre enn du noensinne har gått. Langs kysten, gjennom skoger, over vidda, fra øy til øy og gjennom sagnomsuste fjellområder. Langs stier, veier og etter egen kompasskurs.

Like mye handler det om tid. Måneder, uker, dager, timer, minutter og øyeblikk. Akkurat der du egentlig vil være. Det du alltid drømmer om. Å være lenge underveis, under åpen himmel. Sånn drømte paret.

- Jeg tenkte at jeg hadde noe uforløst. Jeg ville se tilbake på noe og være skikkelig stolt. Dessuten var jeg nysgjerrig på om jeg ville mestre utelivet over så lang tid, forteller Torbjørn.

Samboerne sitter mykt hjemme i sofaen på Grefsen i Oslo. Midt i hverdagen. Han som støyrådgiver i Jernbaneverket, hun i utdanningsetaten i Oslo kommune. Begge vokste opp med friluftsliv. Nina med nærområdet Oslomarka og hytta i Valdres. Han i Meløy på Helgelandskysten. Turer med far. Senere toppturer, klatring, teltturer.

- Jeg lengtet etter å være på tur enda lenger enn jeg hadde hatt muligheten til før. I Torbjørn møtte jeg noen som delte dette ønsket, sier Nina.

De forteller om hvordan de tok grep. Hvordan de pustet liv i drømmen. For hva hindret dem, egentlig?

Sparepenger hadde de. En tur var en investering for livet. Så de satte i gang. Da permisjonen fra jobben var i boks, kom det viktigste på plass: Seks måneder, fra mai til og med oktober, med tur i kalenderen. Bare tur.

- Mange har samme drøm som dere. Hva koster et slikt eventyr?

- Vi brukte mindre penger enn hjemme. Permisjon fra jobben er dyrt, men en får skattefradraget ved å halvere årslønna. Den høyeste enkeltkostnaden for vår del var overnatting på 80 DNT-hytter, forteller Torbjørn.VARIERT BUCKETLIST Hvor skulle de dra? Norge på langs? Nei, ikke helt. Turen de drømte om besto av en rekke fine steder, som ikke nødvendigvis befant seg langs ruta mellom Nordkapp og Lindesnes. Konseptet «
Gå til mediet

Flere saker fra Fjell og Vidde

Roald Amundsen og Sonja Henie kom hit for å trene. Turfolket og kiterne for å nyte. Nå kommer yogafolket for å meditere. Hva er greia med Finse?
Fjell og Vidde 05.12.2023
Store skiopplevelser med små barn.
Fjell og Vidde 05.12.2023
På Biri, midt i hjertet av langrenns-Norge, ligger fabrikken til Madshus. De har produsert langrennski siden 1906, og er verdens eldste skimerke. Hos Madshus finner du mennesker som lever for skisporten, som er proppfulle av kunnskap og ideer. Lidenskap og høyteknologi, håndverk og laserpresisjon går hånd i hånd.
Fjell og Vidde 05.12.2023
DNT jobber for å få enda flere ut i naturen. Men bruken må skje på naturens premisser og med hensyn til lokale og andre interesser.
Fjell og Vidde 05.12.2023
Tre dikt om naturen. Av nobelprisvinnaren Jon Fosse.
Fjell og Vidde 05.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt