AddToAny

Når bestillingen er «minus melk»

Da bør kjøkkenet innhente informasjon om bestillingen skyldes laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi.
DE FLESTE HAR FÅTT bestilling på mat til en pasient eller beboer som er «minus melk». Men, denne bestillingen gir oss for lite informasjon. Følg opp med spørsmål om det er snakk om laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi, for det er store forskjeller på hva vi kan servere.
Matallergier og -intoleranser får stadig mer oppmerksomhet. For å få et så variert kosthold som mulig, og dekke kroppens behov for næringsstoffer, er det viktig å ikke kutte ut matvarer uten grunn. Det er mye forvirring og varierende kunnskap rundt det å ikke tåle ulike matvarer, og kanskje spesielt melk. Det er stor forskjell på hva som skjer i kroppen ved laktoseintoleranse og melkeproteinallergi, og hva vi kan servere.

HVA ER MELKEPROTEINALLERGI?

Melkeproteinallergi, eller melkeallergi som det gjerne kalles, er en allergisk reaksjon på proteinene i melk. Ved matallergi setter kroppens immunforsvar i gang en forsvarsreaksjon mot enkelte proteiner i maten. Det er denne immunreaksjonen som gir symptomene man opplever ved matallergi, når man får i seg proteinet man har allergi mot. Ved melkeallergi er det proteinene i melk man har allergi mot. Symptomene ved melkeallergi kan komme fra hele kroppen; kløe og hevelse i munn, nese og svelg, magesmerter, oppblussing av eksem og i verste fall det som kalles anafylaktisk sjokk og som kan være livstruende. Det er kun små mengder protein som skal til for å sette i gang en allergisk reaksjon, og derfor må vi være nøye når vi tilbereder og serverer mat til dem med matallergi. Selv en liten dråpe yoghurt kan være nok til å sette i gang en mulig farlig reaksjon hos en med melkeallergi.

HVOR VANLIG
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt