Kjøkkenskriveren
30.10.2025
Da bør kjøkkenet innhente informasjon om bestillingen skyldes laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi.
DE FLESTE HAR FÅTT bestilling på mat til en pasient eller beboer som er «minus melk». Men, denne bestillingen gir oss for lite informasjon. Følg opp med spørsmål om det er snakk om laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi, for det er store forskjeller på hva vi kan servere.
Matallergier og -intoleranser får stadig mer oppmerksomhet. For å få et så variert kosthold som mulig, og dekke kroppens behov for næringsstoffer, er det viktig å ikke kutte ut matvarer uten grunn. Det er mye forvirring og varierende kunnskap rundt det å ikke tåle ulike matvarer, og kanskje spesielt melk. Det er stor forskjell på hva som skjer i kroppen ved laktoseintoleranse og melkeproteinallergi, og hva vi kan servere.
HVA ER MELKEPROTEINALLERGI?
Melkeproteinallergi, eller melkeallergi som det gjerne kalles, er en allergisk reaksjon på proteinene i melk. Ved matallergi setter kroppens immunforsvar i gang en forsvarsreaksjon mot enkelte proteiner i maten. Det er denne immunreaksjonen som gir symptomene man opplever ved matallergi, når man får i seg proteinet man har allergi mot. Ved melkeallergi er det proteinene i melk man har allergi mot. Symptomene ved melkeallergi kan komme fra hele kroppen; kløe og hevelse i munn, nese og svelg, magesmerter, oppblussing av eksem og i verste fall det som kalles anafylaktisk sjokk og som kan være livstruende. Det er kun små mengder protein som skal til for å sette i gang en allergisk reaksjon, og derfor må vi være nøye når vi tilbereder og serverer mat til dem med matallergi. Selv en liten dråpe yoghurt kan være nok til å sette i gang en mulig farlig reaksjon hos en med melkeallergi.
HVOR VANLIG
Gå til medietMatallergier og -intoleranser får stadig mer oppmerksomhet. For å få et så variert kosthold som mulig, og dekke kroppens behov for næringsstoffer, er det viktig å ikke kutte ut matvarer uten grunn. Det er mye forvirring og varierende kunnskap rundt det å ikke tåle ulike matvarer, og kanskje spesielt melk. Det er stor forskjell på hva som skjer i kroppen ved laktoseintoleranse og melkeproteinallergi, og hva vi kan servere.
HVA ER MELKEPROTEINALLERGI?
Melkeproteinallergi, eller melkeallergi som det gjerne kalles, er en allergisk reaksjon på proteinene i melk. Ved matallergi setter kroppens immunforsvar i gang en forsvarsreaksjon mot enkelte proteiner i maten. Det er denne immunreaksjonen som gir symptomene man opplever ved matallergi, når man får i seg proteinet man har allergi mot. Ved melkeallergi er det proteinene i melk man har allergi mot. Symptomene ved melkeallergi kan komme fra hele kroppen; kløe og hevelse i munn, nese og svelg, magesmerter, oppblussing av eksem og i verste fall det som kalles anafylaktisk sjokk og som kan være livstruende. Det er kun små mengder protein som skal til for å sette i gang en allergisk reaksjon, og derfor må vi være nøye når vi tilbereder og serverer mat til dem med matallergi. Selv en liten dråpe yoghurt kan være nok til å sette i gang en mulig farlig reaksjon hos en med melkeallergi.
HVOR VANLIG


































































































