AddToAny

KOSTHOLD OG NYRESYKDOM

KOSTHOLD OG NYRESYKDOM
Mange mennesker lever med kronisk nyresykdom. Dette er en stor inngripen i livet, men det er mye en kan gjøre selv for å leve best mulig med sykdommen. Trygghet og kunnskap om mat og kosthold kan bety mye ved nyresykdom.
Nyrenes hovedfunksjon er å vedlikeholde balanse og skille ut salter, mineraler, væske og avfallsstoffer. Når nyrefunksjonen svekkes kan disse stoffene hope seg opp i blodet, noe som igjen kan kreve tilpasninger i kostholdet. De vanligste årsakene til nyresykdom er høyt blodtrykk og diabetes, men kan også være forårsaket av medfødte sykdommer eller betennelser i nyrene.



NYRETILPASSET KOST

Ved nyresykdom vil det bli behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. De vanligste spesialkostene (i prioritert rekkefølge) er saltredusert, fosfatredusert, proteinkontrollert, kaliumredusert og væskeredusert kost. Et tilpasset kosthold vil bidra til mindre symptomer, gi bedre effekt av dialysebehandling og kan redusere bivirkninger av medikamenter. Kronisk nyresykdom deles inn i 5 ulike stadier, se figur. Det vil være ulike kostrestriksjoner avhengig av hvilket stadium av sykdommen man er i.



SALTRESTRIKSJON

Ved nyresykdom klarer ikke nyrene å skille ut tilstrekkelige mengder salt, og væske vil bindes i kroppen. Dette kan føre til høyt blodtrykk, økte ødem, tørste og belastning på hjertet. Om lag 70-80% av saltet vi får i oss kommer fra ferdigmat. Dette gjelder alt fra industribakt brød, til ost, skinke, pølsepålegg, middagsretter, posesauser osv. Det ideelle er selvfølgelig å lage en del mat fra grunnen av, bake brød selv, bytte ut en del av pålegget med frukt og grønt eller spise havregrøt eller kornblanding fremfor brødmat i enkelte måltider. Det er ikke alle som orker eller kan lage mye mat selv, men små justeringer kan gjøre god nytte.

Ved matlaging blir det viktig å bytte ut salt og saltholdige blan
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt