Kjøkkenskriveren
25.10.2016
![KOSTHOLD OG NYRESYKDOM KOSTHOLD OG NYRESYKDOM](https://fagpressenytt.no/sites/default/files/styles/thumbnail/public/articles/print-kosthold-o_0.png?itok=FigLAeTr)
Mange mennesker lever med kronisk nyresykdom. Dette er en stor inngripen i livet, men det er mye en kan gjøre selv for å leve best mulig med sykdommen. Trygghet og kunnskap om mat og kosthold kan bety mye ved nyresykdom.
Nyrenes hovedfunksjon er å vedlikeholde balanse og skille ut salter, mineraler, væske og avfallsstoffer. Når nyrefunksjonen svekkes kan disse stoffene hope seg opp i blodet, noe som igjen kan kreve tilpasninger i kostholdet. De vanligste årsakene til nyresykdom er høyt blodtrykk og diabetes, men kan også være forårsaket av medfødte sykdommer eller betennelser i nyrene.
NYRETILPASSET KOST
Ved nyresykdom vil det bli behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. De vanligste spesialkostene (i prioritert rekkefølge) er saltredusert, fosfatredusert, proteinkontrollert, kaliumredusert og væskeredusert kost. Et tilpasset kosthold vil bidra til mindre symptomer, gi bedre effekt av dialysebehandling og kan redusere bivirkninger av medikamenter. Kronisk nyresykdom deles inn i 5 ulike stadier, se figur. Det vil være ulike kostrestriksjoner avhengig av hvilket stadium av sykdommen man er i.
SALTRESTRIKSJON
Ved nyresykdom klarer ikke nyrene å skille ut tilstrekkelige mengder salt, og væske vil bindes i kroppen. Dette kan føre til høyt blodtrykk, økte ødem, tørste og belastning på hjertet. Om lag 70-80% av saltet vi får i oss kommer fra ferdigmat. Dette gjelder alt fra industribakt brød, til ost, skinke, pølsepålegg, middagsretter, posesauser osv. Det ideelle er selvfølgelig å lage en del mat fra grunnen av, bake brød selv, bytte ut en del av pålegget med frukt og grønt eller spise havregrøt eller kornblanding fremfor brødmat i enkelte måltider. Det er ikke alle som orker eller kan lage mye mat selv, men små justeringer kan gjøre god nytte.
Ved matlaging blir det viktig å bytte ut salt og saltholdige blan
Gå til medietNYRETILPASSET KOST
Ved nyresykdom vil det bli behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. De vanligste spesialkostene (i prioritert rekkefølge) er saltredusert, fosfatredusert, proteinkontrollert, kaliumredusert og væskeredusert kost. Et tilpasset kosthold vil bidra til mindre symptomer, gi bedre effekt av dialysebehandling og kan redusere bivirkninger av medikamenter. Kronisk nyresykdom deles inn i 5 ulike stadier, se figur. Det vil være ulike kostrestriksjoner avhengig av hvilket stadium av sykdommen man er i.
SALTRESTRIKSJON
Ved nyresykdom klarer ikke nyrene å skille ut tilstrekkelige mengder salt, og væske vil bindes i kroppen. Dette kan føre til høyt blodtrykk, økte ødem, tørste og belastning på hjertet. Om lag 70-80% av saltet vi får i oss kommer fra ferdigmat. Dette gjelder alt fra industribakt brød, til ost, skinke, pølsepålegg, middagsretter, posesauser osv. Det ideelle er selvfølgelig å lage en del mat fra grunnen av, bake brød selv, bytte ut en del av pålegget med frukt og grønt eller spise havregrøt eller kornblanding fremfor brødmat i enkelte måltider. Det er ikke alle som orker eller kan lage mye mat selv, men små justeringer kan gjøre god nytte.
Ved matlaging blir det viktig å bytte ut salt og saltholdige blan