Kjøkkenskriveren
02.09.2024
Sommeren 2024 handlet ikke om agurknytt, men om potetprisene. Høye priser på poteter engasjerer mye, til tross for at de ellers har mistet mye popularitet.
På 1950-tallet var årsforbruket av matpoteter i Norge på over 90 kg per person. På 1980-tallet ble det spist poteter til 80-90% av middagene. I 2022 var derimot forbruket nede på bare 17,5 kg per person, ikke inklusive bearbeidete potetprodukter, som har tatt over.
Nedgangen kan delvis skyldes en nokså utbredt oppfatning av at poteten er usunn. For 20 år siden ble det mye negativitet rundt karbohydrater, særlig stivelsesrike matvarer med høy glykemisk indeks (GI) som gir rask og høy blodsukkerstigning. Siden poteter har høy GI, ble det antatt at potete
Gå til medietNedgangen kan delvis skyldes en nokså utbredt oppfatning av at poteten er usunn. For 20 år siden ble det mye negativitet rundt karbohydrater, særlig stivelsesrike matvarer med høy glykemisk indeks (GI) som gir rask og høy blodsukkerstigning. Siden poteter har høy GI, ble det antatt at potete