AddToAny

God matomsorg - en menneskerett

Kan menneskerettighetene være et verktøy som kan gi sykepleiere - og kokker - nye perspektiver på mat og måltider i eldreomsorgen? Ja, mener forsker Elisabeth Irene Karlsen Dogan. Hun har nylig tatt doktorgrad på temaet.
Elisabeth Strøm

Når vi snakker om brudd på menneskerettighetene tenker vi som oftest på land fjernt fra Norge. Da gjelder det gjerne brudd på ytringsfrihet, diskriminering av minoriteter eller fengsling og tortur. På sin utdanningsvei mot doktorgrad i sykepleie fikk Elisabeth Dogan ideen om å se på menneskerettigheter i en mer hjemlig og hverdagslig kontekst. Nylig disputerte hun med avhandlingen «Menneskerettutdanning for sykepleierstudenter. Introdusering av et menneskerettsperspektiv på ernæringsmessig omsorg i sykepleierutdanningen».

Menneskerettigheter på spill

Retten til mat er uttalt i FNs verdenserklæring for menneskerettigheter fra 1948, og denne ble senere anerkjent av folkeretten. Den som er ansvarlig for å sikre disse rettighetene er staten.

NRK har nylig sendt to Brennpunkt-programmer som gir et dystert innblikk i eldreomsorgen her i landet. Det første programmet var viet hjemmeboende eldre. Det andre tok opp forholdene på sykehjem. Selv når alvorlig svikt blir avdekket, snakker vi sjelden om brudd på menneskerettigheter i det offentlige ordskiftet. I stortingsmeldingen «Leve hele livet» er ordet for eksempel kun nevnt i forbindelse med retten til egen tro eller livssyn i helse- og omsorgstjenestene. Dette overrasker ikke Elisabeth Dogan.

- Vi unngår å snakke om menneskerett

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt