AddToAny

Fysiostudenter: - Skulle ønske vi hadde egen klinikk

Praksisukene ved fysioterapiutdanningene organiseres ganske ulikt. Studentene i Bergen har til sammen 25 uker praksis. - Den første praksisen min var observasjonspraksis ved Haukeland universitetssjukehus.
Jeg hadde lite kunnskap om hvordan fysioterapeuter jobbet på sykehus, så dette var veldig verdifullt for meg. Det var en intro til hva fysioterapi var, sier Elise Eimind Børslien (25). Hun er sisteårsstudent ved Fysioterapiutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet i Bergen.

Sammen med medstudent Martin Thorborg Johansen (24) og resten av kullet holder de nå på med siste innspurt på bacheloroppgaven. Før de har kommet så langt har de vært ute i én observasjonspraksis, to lengre praksisperioder og flere dager med besøk av pasienter på skolen.

Store forskjeller?

Bakgrunnen for at vi tar opp praksislengde ved utdanningene i Fysioterapeuten nr. 5/2019 er et innlegg på studentbloggen på fysioterapeuten.no i april. Andreårsstudent Kamilla Skallerud fra FYSIO Oslo skrev der at hun mener det er for store forskjeller i total praksislengde ved de norske fysioterapiutdanningene:

- Om litt over ett år har jeg en bachelorgrad i fysioterapi, og skal ut i turnus. Det jeg har hatt av praksis til nå er; 12 timer observasjon av en fysioterapeut i 1. klasse, sju timer undersøkelse og behandling av én pasient (sammen med en medstudent) i praksisklinikken på skolen og sju timer som treningskontakt hvor jeg har vært med en psykiatrisk pasient på trening. I mai har jeg 10 dager praksis på et sykehus, og det er det. Til sammenligning har studentene i Tromsø og Trondheim 14 uker praksis bare i løpet av 2. klasse, mens Bergen har 11 uker. Nå skal jeg ikke legge skjul på at vi i Oslo har flere uker praksis det siste året enn de andre skolene, men totalt sett er det fem-seks uker som skiller skolen med mest og minst praksis, om tallene jeg har fått oppgitt stemmer. Det er veldig mye, med tanke på alt jeg lærte og fortsatt snakker om etter de 12 timene med observasjon i fjor, skrev bloggforfatteren fra fysioterapiutdanningen ved OsloMet.

Lenger ned i saken kan du se hvordan praksis er organisert ved utdanningene i Tromsø, Trondheim og Oslo.

Populære pasientdager

- Pasientdagene har vært kjempeviktige for oss. Alt er veldig svart-hvitt når du ser det på papiret, men når du møter pasientene forstår du at det er mye mer nyansert. Pasientdagene h

Les mer

Flere saker fra Fysioterapeuten

-Vi fysioterapeuter blir direkte opprørt over at hjertepasienter, slagpasienter og nyopererte blir sendt hjem fra sykehus uten et reelt rehabiliteringstilbud, sa NFF-leder Fred Hatlebrekke da Hovedlandsmøtet åpnet onsdag.
Fysioterapeuten 20.11.2019
Herning kommune i Danmark har satt fysioterapeuter inn i psykiatrien for å roe ned pasienter og redusere bruken av tvangstiltak. Det har hatt god effekt.
Fysioterapeuten 19.11.2019
Fysiofondet vil gi 40 prosent mer midler til etterutdanning fra 2021 til 2023. NFFs forbundsstyre har reagert sterkt på at hovedvekten av midler de siste årene har gått til forskning.
Fysioterapeuten 18.11.2019
I flere kommuner fylles avtalefysioterapeutenes lister opp av pasienter fra andre kommuner. Hovedregelen er ifølge Helsedirektoratet at pasienten må bo eller arbeide i kommunen.
Fysioterapeuten 15.11.2019
- Vi kan gi polikliniske tilbud til flere, og bruke mer velferdsteknologi og fjernoppfølging via Skype, mener Lise Støylen. Nylig var lederne for fysioterapiavdelingene på sykehusene samlet i Kirkenes.
Fysioterapeuten 14.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt