AddToAny

Et språk for smak

Systematisk undervisning i sensorisk analyse kan styrke både presisjon og refleksjon i elevers smaksbeskrivelser. Med et bevisst språk for smak står elevene bedre rustet til å møte kravene i læreplan og yrkesliv, viser studie.
SENSORISK VURDERING - å kjenne igjen, forstå og beskrive smak - er en kjernekompetanse i restaurant- og matfag. Læreplanen for kokk- og servitørfag på Vg2 vektlegger nettopp dette: «Håndverksferdigheter handler [...] om å trene opp sensoriske og estetiske ferdigheter gjennom tilberedning, anbefaling og presentasjon av produkter». Likevel finnes det lite systematisk kunnskap om hvordan slike ferdigheter faktisk utvikles i praksis. Hvordan går elever og lærlinger fra å si at noe «smaker surt» til å kunne vurdere og formidle at det har «en frisk syre og god struktur»? For å undersøke dette, gjennomførte to yrkesfaglærerstudenter en kvasieksperimentell studie med pretest, intervensjon og posttest. Fokus var på hvordan opplæring i sensorisk analyse kunne påvirke elevers og lærlingers evne til å beskrive smak.

SYV DELTAKERE - SEKS ALKOHOLFRIE DRIKKER
Studien omfattet syv deltakere - fem Vg2-elever og to lærlinger - alle med noe erfaring fra sensorisk arbeid. Forskningsdesignet var et kvasieksperiment med kvantitative og kvalitative innslag. Deltakerne vurderte seks ulike alkoholfrie drikker (øl, vin og sider) både før og etter intervensjonen. I pre- og posttesten brukte deltakerne et skjema med skala (1-5) for å vurdere smak, syre, sødme, bobler, bitterhet
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt