AddToAny

Energitiltak i boligen: Bør jeg gjøre det nå, eller vente?

Mens EU forhandler om å få detaljene i bygningsdirektivet på plass, lurer mange boligeiere på hva som er smart: Bør vi gjøre tiltak for energieffektivisering nå - eller vente til regelverket er på plass?
Tirsdag 14. mars stemte Europaparlamentet for et revidert bygningsdirektiv. Det endelige, reviderte direktivet, vil trolig være klart i løpet av 2023.

- Vi opplever at mange er i villrede om hva de bør gjøre med boligen nå, sier byggteknisk rådgiver Anders Stensrud i Huseierne.

Mye er fortsatt usikkert: Hvordan blir de endelige kravene? Hvilke tilpasninger vil skje for oss i Norge? Hva blir tidsfristen?

Her kan du lese mer om EU-reglene som vil påvirke norske boligeiere!

Mange vil måtte oppgradere

Selv om detaljene for norske boligeieres del ikke er på plass, er det noen ting vi vet: Svært mange norske boliger vil måtte utbedres så de blir mer energieffektive. Sannsynligvis er det bare de nyeste, bygd etter 2010, som «slipper unna» med mindre tiltak. Resten vil måtte belage seg på omfattende bygningsmessige oppgraderinger.

- Vårt helt generelle råd er nokså enkelt: Har du behov for, og mulighet til, å gjøre energieffektiviserende tiltak i boligen din nå, så gjør det. Det er ikke noe poeng i å vente i fem år - for SÅ å begynne med det du kunne gjort i dag. I så fall vil du ha kastet bort mye penger på oppvarming i de fem årene, sier Stensrud.

Byggteknisk rådgiver Anders Stensrud i Huseierne.

Rift om håndverkere

Han påpeker også at det vil kunne bli et voldsomt press på håndverkere som kan utføre alle tiltakene vi har foran oss.

- Det er allerede i disse dager rift om håndverkere - til tross for at det er noe nedgang i nybyggingen. Det kan bli enda vanskeligere i årene fremove

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Svertesopp på husveggen bryter ikke ned treverket, men kan bane vei for råtesopp. Derfor bør husveggene vaskes årlig.
Hus & Bolig 31.05.2023
Nordmenn elsker å grille, men det er ikke sikkert at du står helt fritt til å gjøre det på egen balkong. For visste du at du ikke skal grille på innglassede balkonger, og at du må sikre god utlufting langs gulv og tak før du fyrer opp?
Hus & Bolig 26.05.2023
Klematis kommer i svært mange varianter. Kjøp en hardførhetsgrad som passer til der du bor, og gi den riktig jord og stell, så vil du belønnes med vakker blomstring år etter år.
Hus & Bolig 26.05.2023
Vanlige lysstoffrør, som mange bruker på vaskerom, i bod og kjeller, blir sluttsolgt til høsten. Svært mange av oss vil trenge elektriker for å få nytt lys på plass.
Hus & Bolig 24.05.2023
Etter 45 år velger Risør kommune å oppheve boplikten. Arendal vurderer å gjeninnføre den, og Hol strammer inn reglene ved å oppheve slektskapsunntaket.
Hus & Bolig 22.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt