AddToAny

Energitiltak i boligen: Bør jeg gjøre det nå, eller vente?

Mens EU forhandler om å få detaljene i bygningsdirektivet på plass, lurer mange boligeiere på hva som er smart: Bør vi gjøre tiltak for energieffektivisering nå - eller vente til regelverket er på plass?
Tirsdag 14. mars stemte Europaparlamentet for et revidert bygningsdirektiv. Det endelige, reviderte direktivet, vil trolig være klart i løpet av 2023.

- Vi opplever at mange er i villrede om hva de bør gjøre med boligen nå, sier byggteknisk rådgiver Anders Stensrud i Huseierne.

Mye er fortsatt usikkert: Hvordan blir de endelige kravene? Hvilke tilpasninger vil skje for oss i Norge? Hva blir tidsfristen?

Her kan du lese mer om EU-reglene som vil påvirke norske boligeiere!

Mange vil måtte oppgradere

Selv om detaljene for norske boligeieres del ikke er på plass, er det noen ting vi vet: Svært mange norske boliger vil måtte utbedres så de blir mer energieffektive. Sannsynligvis er det bare de nyeste, bygd etter 2010, som «slipper unna» med mindre tiltak. Resten vil måtte belage seg på omfattende bygningsmessige oppgraderinger.

- Vårt helt generelle råd er nokså enkelt: Har du behov for, og mulighet til, å gjøre energieffektiviserende tiltak i boligen din nå, så gjør det. Det er ikke noe poeng i å vente i fem år - for SÅ å begynne med det du kunne gjort i dag. I så fall vil du ha kastet bort mye penger på oppvarming i de fem årene, sier Stensrud.

Byggteknisk rådgiver Anders Stensrud i Huseierne.

Rift om håndverkere

Han påpeker også at det vil kunne bli et voldsomt press på håndverkere som kan utføre alle tiltakene vi har foran oss.

- Det er allerede i disse dager rift om håndverkere - til tross for at det er noe nedgang i nybyggingen. Det kan bli enda vanskeligere i årene fremove

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Byggherreforskriften fastslår nå at all skriftlig dokumentasjon knyttet til jobben som gjøres må være formulert på en måte som alle arbeidstakere skjønner.
Hus & Bolig 20.02.2024
Tre aktører dominerer det norske dagligvaremarkedet. Det svekker konkurransen og innovasjonsevnen. Nå er det samme i ferd med å skje innenfor bank og forsikring.
Hus & Bolig 20.02.2024
Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert, var budskapet fra William Morris. Mer enn 160 år etter at han grunnla firmaet Morris & Co, er hans tekstil- og tapetkolleksjoner fortsatt ettertraktet.
Hus & Bolig 20.02.2024
Mange blir redde for hvordan det påvirker boligen når gulvet rister og vinduene klirrer ved sprengning i nabolaget. En vibrasjonsmåler kan dempe både frykt og konflikter i ettertid.
Hus & Bolig 20.02.2024
Norske husholdninger hadde 4 297 milliarder i gjeld i november 2023. Mer enn 80 prosent av husholdningenes gjeld er ifølge SSB knyttet til bolig.
Hus & Bolig 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt