Kjøttbransjen
18.10.2018
I 2013 ble Nortura tvunget til å trekke tilbake nærmere 40 tonn pinnekjøtt fra markedet etter at det ble funnet muggvekst på produktet. Selv om en del av problemet kunne tilskrives problemer med pakkemaskinen var det mange spørsmål rundt forurensningen med uønsket muggsopp.
For å øke kunnskapen og sikre bedre produkter for forbrukeren satte Nortura i 2014 i gang et forprosjekt sammen med Veterinærinstituttet, der to av de største produksjonsanleggene for pinnekjøtt ble besøkt og en omfattende prøvetaking gjennomført for å få mer informasjon om hvilke typer muggsopp som utgjorde det største problemet.
TREÅRIG FORSKNINGSPROSJEKT
Resultatene viste høy forekomst av flere penicilliumarter, noe som er vanlig i produksjonsmiljø for spekemat. Det ble også funnet en god del aspergillusarter, noe som var mer overraskende siden disse som oftest trives i varmere miljøer og er hyppigere sett i Sør-Europa. Både innenfor Penicillium og Aspergillus finnes det imidlertid arter som ikke påvirker produktet, men også arter som kan påvirke smak og tekstur av produktet og arter som produserer giftstoffer som kan være direkte helsefarlige. For å studere disse soppene enda nærmere, og for å vinne kunnskap om hvordan man kan påvise og bekjempe de uønskede muggartene ble det i 2015 igangsatt et treårig forskningsprosjekt. Prosjektet i regi av forskningsrådet er finansiert av midler fra Jordbruksavtalen og FFL og Nortura. Nortura står som prosjekteier og Veterinærinstituttet som prosjektleder. For å få med enda bredere kompetanse er Nofima, Animalia og Danmarks Tekniske Universitet involvert som partnere.
FO
Gå til medietTREÅRIG FORSKNINGSPROSJEKT
Resultatene viste høy forekomst av flere penicilliumarter, noe som er vanlig i produksjonsmiljø for spekemat. Det ble også funnet en god del aspergillusarter, noe som var mer overraskende siden disse som oftest trives i varmere miljøer og er hyppigere sett i Sør-Europa. Både innenfor Penicillium og Aspergillus finnes det imidlertid arter som ikke påvirker produktet, men også arter som kan påvirke smak og tekstur av produktet og arter som produserer giftstoffer som kan være direkte helsefarlige. For å studere disse soppene enda nærmere, og for å vinne kunnskap om hvordan man kan påvise og bekjempe de uønskede muggartene ble det i 2015 igangsatt et treårig forskningsprosjekt. Prosjektet i regi av forskningsrådet er finansiert av midler fra Jordbruksavtalen og FFL og Nortura. Nortura står som prosjekteier og Veterinærinstituttet som prosjektleder. For å få med enda bredere kompetanse er Nofima, Animalia og Danmarks Tekniske Universitet involvert som partnere.
FO


































































































