AddToAny

Effektiv produksjon av mugg fritt pinnekjøtt og spekemat

Effektiv produksjon av mugg fritt pinnekjøtt og spekemat
I 2013 ble Nortura tvunget til å trekke tilbake nærmere 40 tonn pinnekjøtt fra markedet etter at det ble funnet muggvekst på produktet. Selv om en del av problemet kunne tilskrives problemer med pakkemaskinen var det mange spørsmål rundt forurensningen med uønsket muggsopp.
For å øke kunnskapen og sikre bedre produkter for forbrukeren satte Nortura i 2014 i gang et forprosjekt sammen med Veterinærinstituttet, der to av de største produksjonsanleggene for pinnekjøtt ble besøkt og en omfattende prøvetaking gjennomført for å få mer informasjon om hvilke typer muggsopp som utgjorde det største problemet.

TREÅRIG FORSKNINGSPROSJEKT
Resultatene viste høy forekomst av flere penicilliumarter, noe som er vanlig i produksjonsmiljø for spekemat. Det ble også funnet en god del aspergillusarter, noe som var mer overraskende siden disse som oftest trives i varmere miljøer og er hyppigere sett i Sør-Europa. Både innenfor Penicillium og Aspergillus finnes det imidlertid arter som ikke påvirker produktet, men også arter som kan påvirke smak og tekstur av produktet og arter som produserer giftstoffer som kan være direkte helsefarlige. For å studere disse soppene enda nærmere, og for å vinne kunnskap om hvordan man kan påvise og bekjempe de uønskede muggartene ble det i 2015 igangsatt et treårig forskningsprosjekt. Prosjektet i regi av forskningsrådet er finansiert av midler fra Jordbruksavtalen og FFL og Nortura. Nortura står som prosjekteier og Veterinærinstituttet som prosjektleder. For å få med enda bredere kompetanse er Nofima, Animalia og Danmarks Tekniske Universitet involvert som partnere.

FO
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Produsenter må nå ha kontroll på både tilsetningene og restmengden i ferdige produkter, også fra naturlige kilder i råvarer og prosesser.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Frank Orheim og Jan-Arne Fjørstad har vært gjennom store endringer i kjøttindustrien.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Gaselle-bedriften Hafjell Slakteri satser på verdens dyreste kjøtt.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Kampen om dyrene preger hele sesongen. Alle slakteriene vil skaffe seg nok lam.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Hvordan kan Norge styrke matsikkerheten i en stadig mer urolig verden?
Kjøttbransjen 06.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt