AddToAny

Effekt av kognitiv atferdsterapi kombinert med fysioterapi, sammenlignet med fysioterapi alene i behandling av langvarige uspesifikke nakkesmerter - En systematisk oversiktsartikkel

Sammendrag Skrevet av Kristoffer Østborg og Olav Nevestveit Barøy. fysioterapeutstudenter ved NTNU Trondheim. Medforfatter: Jonas Grevle Hofmo. Universitetslektor, Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU Trondheim.
Sammendrag fra en oversiktsartikkel om kognitiv atferdsterapi som tilleggsbehandling til fysioterapi for langvarige uspesifikke nakkesmerter. Artikkelen baserer seg på en bacheloroppgave fra fysioterapistudenter ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet - NTNU.: «»

Hensikt

Hensikten med denne systematiske oversiktsartikkelen er å utforske og formidle hva gjeldende forskning sier om effekten av kognitiv atferdsterapi som tilleggsbehandling til fysioterapi hos pasienter med langvarige uspesifikke nakkesmerter.

Bakgrunn

Uspesifikke nakkesmerter er vanlig i den generelle befolkningen [1], og i Norge opplever om lag 30 prosent av befolkningen uspesifikke nakkesmerter [2]. En potensiell konsekvens av uspesifikke nakkesmerter er redusert livskvalitet og nedsatt funksjon [3], i tillegg pålegger det samfunnet en vesentlig økonomisk byrde [4].

Forskning støtter en fysioterapeutisk tilnærming som adresserer styrke, utholdenhet, tøyning, og manipulasjoner i behandling av uspesifikke nakkesmerter [5, 6, 7, 8], men det foreligger ingen konsensus rundt hvilken tilnærming som er den mest effektive [8]. Uspesifikke nakkesmerter er multifaktorielle i deres etiologi, og flere biopsykososiale faktorer har vist seg å være assosiert med utvikling av denne typen smerter [9]. Av den grunn anbefales en biopsykososial tilnærming [10].

Kognitiv atferdsterapi er en behandlingsform som søker å endre en persons tanker, holdninger og atferd [11]. Dette oppnås gjennom samtale, identifisering av uhensiktsmessige tanke- og atferdsmønstre samt selvrefleksjon [9]. Det kan argumenteres for at kognitiv atferdsterapi i kombinasjon med en fysioterapeutisk tilnærming i større grad adresserer pasientens behov sammenlignet med ett tiltak alene, og at en kombinasjon av kognitiv atferdsterapi og fysioterapi derfor er mer effektivt enn fysioterapi i behandlingen av uspesifikke nakkesmerter.

En systematisk oversiktsartikkel fra 2015 sammenlignet en kombinasjon av kognitiv atferdsterapi og fysioterapi med fysioterapi alene [9]. Forfatterne konkluderte med at kognitiv atferdsterapi i kombinasjon med fysioterapi ikke ga noe bedre resultat enn fysioterapi alene på smerte og nedsatt funksjon, og at det er behov for en ny gjennomgang av litteraturen når flere høykvalitetsstudier er publisert [9]. I etterkant av publiseringen har det kommet ut flere randomiserte kontrollerte studier på området [12, 13, 14]. Det er av den grunn behov for en ny gjennomgang av litteraturen. Hensikten med denne studien er å oppsummere litteratur som sammenligner effekten av kognitiv atferdsterapi og fysioterapi med fysioterapi a

Les mer

Flere saker fra Fysioterapeuten

Helseplattformen kan fungere for fysioterapeuter, men systemet er unødvendig komplisert og lite brukervennlig med tanke på hva vi bør forvente av et journalsystem i 2022, skriver Bjarne Vad Nilsen i dette meningsinnlegget.
Fysioterapeuten 28.06.2022
Vitenskapelig artikkel Elisabeth Weinschenk, BSc. fysioterapeut, Universitetssykehuset Nord-Norge. ewe008@post.uit.no. Maria Freim Nordhus, BSc, fysioterapeut, Universitetssykehuset Nord-Norge. mariafreim@gmail.com. Ragnhild Håkstad, PhD.
Fysioterapeuten 27.06.2022
Ergo- og fysiotjenesten i Skien kommune mangler 17 stillinger. Krise, sier fysioterapeut Kenneth Martinsen.
Fysioterapeuten 24.06.2022
Økte byggekostnader gjør at sykehusprosjekter på Sør- og Østlandet kan bli utsatt.
Fysioterapeuten 24.06.2022
Kommunene fikk 22 flere fysioterapeutårsverk fra 2020 til 2021, viser SSB-tall. Siden 2015 er det blitt nærmere 500 flere.
Fysioterapeuten 23.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt