Kjøkkenskriveren
05.09.2022
Blåbær er blant de mest populære bærene her til lands, enten de er selvplukket eller kjøpt, hagebær eller ville. Og begge variantene gjør underverker for immunforsvaret.
Antocyaner er en gruppe med vannløselige pigmenter som blant annet gir de røde, blå og lilla fargene i jordbær, bringebær, blåbær og solbær, for å nevne noen. De beskytter vegetasjonen mot UV-stråler fra solen, spesielt når klorofyllet trekker seg tilbake om høsten og bladene på busker og trær får varme, rødgylne farger. Blåbær inneholder en spesielt kraftig antocyan-type, antocyaniner, som kan virke mot diare, urinveisinfeksjoner og vanlig forkjølelse.
I Nord-Europa har det lenge vært vanlig å drikke blåbærsaft eller spise blåbærsuppe for å ta knekken på en gryende forkjølelse, og i Sverige er blåbær et kjent naturmiddel mot diare.
Det er ikke først og fremst vitamin C som er blåbærenes styrke, selv om de har et greit innhold av dette viktige næringsstoffet også. Men antocyaninene i bærene øker faktisk effekten av vitamin C i kroppen.
HAGEBLÅBÆR VS SKOGSBÆR
Mange mistenker at det ikke er noe vits i å spise hageblåbær, siden de jo er ufargede inni - og helseeffekten sitter i fargen. Men storparten av studiene som er gjort på helseeffekt av blåbær, er faktisk gjort på hageblåbær. Skallet er fullt av antocyaniner, og det er dette stoffet som altså har de ønskede effektene. De ville blåbærene er bare enda mer potente, siden de også har farge i selve bærkjøttet! Så da er det kanskje verdt å bli litt blå på tennene? Innholdet av vitaminer, mineraler, kostfiber og energigivende næringsstoffer er omtrent likt, enten du spiser skogsblåbær eller hageblåbær. Derfor er det bare å spise blåbær hele året, uansett type.
BLÅBÆR - LEVENDE MAT
Litt avhengi
Gå til medietI Nord-Europa har det lenge vært vanlig å drikke blåbærsaft eller spise blåbærsuppe for å ta knekken på en gryende forkjølelse, og i Sverige er blåbær et kjent naturmiddel mot diare.
Det er ikke først og fremst vitamin C som er blåbærenes styrke, selv om de har et greit innhold av dette viktige næringsstoffet også. Men antocyaninene i bærene øker faktisk effekten av vitamin C i kroppen.
HAGEBLÅBÆR VS SKOGSBÆR
Mange mistenker at det ikke er noe vits i å spise hageblåbær, siden de jo er ufargede inni - og helseeffekten sitter i fargen. Men storparten av studiene som er gjort på helseeffekt av blåbær, er faktisk gjort på hageblåbær. Skallet er fullt av antocyaniner, og det er dette stoffet som altså har de ønskede effektene. De ville blåbærene er bare enda mer potente, siden de også har farge i selve bærkjøttet! Så da er det kanskje verdt å bli litt blå på tennene? Innholdet av vitaminer, mineraler, kostfiber og energigivende næringsstoffer er omtrent likt, enten du spiser skogsblåbær eller hageblåbær. Derfor er det bare å spise blåbær hele året, uansett type.
BLÅBÆR - LEVENDE MAT
Litt avhengi


































































































