AddToAny

Den ville byen

Den ville byen
Min by er fylt med spiselige planter og fargerike blomster. Grønne oaser for barn, voksne, insekter og byens dyr - en spiselig by for trivsel, biologisk mangfold og matforsyning. Bli med til den ville byen, som kanskje en gang kan bli virkelighet?
JEG BOR I SENTRUM. Her er lavblokker og høyblokker, noen i pasteller, noen er grå og noen i pustende treverk. Asfalten er grå og kald, død som de grå murveggene. I asfaltsprekken ser jeg en løvetann som har kjempet seg frem med sin gule manke og sine tannete blader. Min by er også levende. Det grønne overdøver det asfaltgrå. Der grått stopper starter grønt.
En vegg av jordskokk møter meg. Lange stengler rager over hodet mitt, og solgule kurver vaier i vinden. Til høsten skal jeg høste de søte underjordiske knollene. Jeg har kommet til den lille nabolagshagen som ligger like rundt hjørnet. Snorrette rader er dekket med halm, ull og gressklipp. Opp av halmen spirer jordbær ved siden av ringblomst og kornblomst. Ved siden av klatrer erteblomstene oppover stokkene. Store rosenkålplanter vokser ved siden av hvitløk. Sellerien blant savoykålhoder, og gulroten deler rad med løk. Mangolden spraker i regnbuens farger. Den skal bli med hjem, sammen med en bukett av sibirvalmuer, agurkurt og tagetes. Sankekurven min er med, grønnsakene som er dyrket her er for alle.

EN GRÅ STRIPE med asfalt må krysses. Jeg skal til urtehagen. Her er alle mulige urtevekster, de fleste til matlaging og noen til plantefarging. Jeg kan ikke se det, men over meg er takene like grønne og frodige som gresset under føttene mine. Byens tak som er egnet for takhager, utgjør et areal på hele 2000 fotballbaner. Noen vegger har også vertikale dyrkekasser.
Byens parker har troll - poteten med det røde skallet. Byboere kan høste en rekke ulike potetsorter i sin nærmeste park. Slik det var under første verdenskrig da Slottsparken ble dyrket opp, og byboere kunne høste 450 tonn pottitter. Poteten bruker vi som et av stegene i de økologiske vekstskiftene, for jordforbedring, før de nitrogenbindene ertene og bønnene kommer til, og etterhvert kornet. Her brukes selvsagt ingen giftige plantevernmidler, vi har blitt såpass gode på samplanting og valg av sorter at vi ikke har behov for det.

TORMOD, FILIPPA, James Grieve, og Ingrid kan du hilse på i de mange frukthagene, i parker og bakgårder og langs gatene. Vi var lei av det sparsomme utvalget av fruktsorter i butikken, og har lenge jobbet med å utvide mangfoldet av sorter, spesielt kulturarvsorter - både eple, plomme, pærer, søte kirsebær og knallrøde moreller - som vi deler med byfuglene. Frukttrærne er spesielt populære hos barna, som klatrer og husker i dem - men kun de tøffeste tørr å våge seg opp i de ruvende gråpæretrærne. Visste du at Oslo var landets største fruktkommune på slutten av femtitallet? Her fantes 215 000 epletrær og 193 000 bærbusker av ymse slag, som først og fremst gikk til privat forbruk og resten ble solgt på torget.
Et fargespekter av engblomster blomstrer under frukttrærne - jo mer biologisk mangfold, desto mer nyttedyr. Marihøna er god å ha, hun passer på at ikke bladlusa tar over. Nyttedyra tar vi godt vare på i bosteder som trestubber og insektshoteller. Biene bor i egne bigårder spredt rundt i byen, gjerne litt for seg selv. Mesteparten av honningen blir fôr til biene, men de urbane røkterne sørger for at byboerne også får honning - hvert byområde har sin unike honningsmak, preget av flora og mikroklima. Det byens beboere ikke har dyrket, har naturen sørget for å grønnkle. Det meste er spiselig - ryllik, løkurt, geitrams, karve, bergmynte og tunbalderbrå - og det ryktes om et ramsløkfelt i en av byens skjulte bakgårder.

I UTKANTEN AV sentrum finnes magiske skogholt, hundremeterskoger som vi kaller dem. Her kan det hende du støter på en sau eller fem - byens gartnere som sørger for at skogene er åpne og fine. Noen skogholt er selvgående matskoger med nøttetrær og bærbusker. Langs f
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
Ren Mat 15.06.2020
Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?
Ren Mat 15.06.2020
Ikke forkultivert småplanter eller sådd ute enda? Det er fremdeles håp for en liten kjøkkenhage.
Ren Mat 15.06.2020
Foto Solhatt Økologisk Hagebruk På bildet Tidlig Grønn Sabel Bylandbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Lets grow it! ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 15.06.2020
Oppfølgeren til favorittkokeboka
Ren Mat 15.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt