AddToAny

Den verneverdige trekanten fra Røra bakeri

Den verneverdige trekanten fra Røra bakeri
Oppskrifta er i praksis lovregulert. Men du må tro om igjen hvis du tenker at skjenning er enkelt å lage. I alle fall til flere enn deg selv.
Det er ikke akkurat storindustri som åpenbarer seg for NNN-arbeideren, idet vi finner fram til Røra Bakeri, fem minutter unna E6 midt i Trøndelag. Fire kvinner og to menn står inne i det gamle potetlageret på gården - som lukter alt annet enn muggen kjeller.
For her lages det søte flatbrødet skjenning - festflatbrødet fra Innhered.

LOVREGULERT
Skjenning er nemlig ikke helt som andre flatbrød. Det smaker søtt, takket være blandinga av melk og sukker som er smurt på den ene sida. Søtsida blir da også litt mørkere enn den andre. Flatbrødet må være trekanta. Ja, både søtsmaken og trekantformen er regulert i en egen lovforskrift. Der står det å lese under produktbeskrivelse: «Skjenning er et tradisjonelt festflatbrød fra Innherred. Skjenning skal være tynt og sprøtt, ha en karakteristisk søt smak, gyllen farge på en side og trekantet form.»
Detaljer som stivelsesinnhold er beskrevet - til og med pakkemetoden er beskrevet i forskriften (først i plastposer, deretter i pappeske).
Legg også merke til at området Innhered er tatt inn i forskriften. Det betyr at om det ikke er lagd i områdene Levanger, Mosvik, Verran, Snåsa, Inderøy, Verdal eller Steinkjer - så er det ulovlig å markedsføre det som skjenning.

PAPPA REODOR FELGEN
- Ja, det er ikke mye forretningshemmeligheter her, når oppskrifta er beskrevet i norsk lov, smiler Frode Neergård.
Han er daglig leder i Røra Bakeri - og driver gården der bakeriet ligger o
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

Regjeringen endrer arbeidsulykke-begrepet. Det vil føre til at flere skader blir godkjent som yrkesskade.
NNN-arbeideren 16.10.2025
NNN-arbeideren 16.10.2025
En tørket tyr fra Bergen har for evig spist seg inn i det norske kjøkkenet.
NNN-arbeideren 16.10.2025
Med skoleboller og surdeig vant et norsk bakerlag med tillitsvalgte over proffe konkurransebakere i Kina. Men NNN-delegasjonen tok med seg mer inspirasjon enn gull hjem i bagasjen.
NNN-arbeideren 16.10.2025
NHO mener regjeringens markedsføringsforbud mot visse matvarer til barn bryter med EØS-avtalen.
NNN-arbeideren 16.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt