NNN-arbeideren
20.08.2021
Oppskrifta er i praksis lovregulert. Men du må tro om igjen hvis du tenker at skjenning er enkelt å lage. I alle fall til flere enn deg selv.
Det er ikke akkurat storindustri som åpenbarer seg for NNN-arbeideren, idet vi finner fram til Røra Bakeri, fem minutter unna E6 midt i Trøndelag. Fire kvinner og to menn står inne i det gamle potetlageret på gården - som lukter alt annet enn muggen kjeller.
For her lages det søte flatbrødet skjenning - festflatbrødet fra Innhered.
LOVREGULERT
Skjenning er nemlig ikke helt som andre flatbrød. Det smaker søtt, takket være blandinga av melk og sukker som er smurt på den ene sida. Søtsida blir da også litt mørkere enn den andre. Flatbrødet må være trekanta. Ja, både søtsmaken og trekantformen er regulert i en egen lovforskrift. Der står det å lese under produktbeskrivelse: «Skjenning er et tradisjonelt festflatbrød fra Innherred. Skjenning skal være tynt og sprøtt, ha en karakteristisk søt smak, gyllen farge på en side og trekantet form.»
Detaljer som stivelsesinnhold er beskrevet - til og med pakkemetoden er beskrevet i forskriften (først i plastposer, deretter i pappeske).
Legg også merke til at området Innhered er tatt inn i forskriften. Det betyr at om det ikke er lagd i områdene Levanger, Mosvik, Verran, Snåsa, Inderøy, Verdal eller Steinkjer - så er det ulovlig å markedsføre det som skjenning.
PAPPA REODOR FELGEN
- Ja, det er ikke mye forretningshemmeligheter her, når oppskrifta er beskrevet i norsk lov, smiler Frode Neergård.
Han er daglig leder i Røra Bakeri - og driver gården der bakeriet ligger o
Les opprinnelig artikkelFor her lages det søte flatbrødet skjenning - festflatbrødet fra Innhered.
LOVREGULERT
Skjenning er nemlig ikke helt som andre flatbrød. Det smaker søtt, takket være blandinga av melk og sukker som er smurt på den ene sida. Søtsida blir da også litt mørkere enn den andre. Flatbrødet må være trekanta. Ja, både søtsmaken og trekantformen er regulert i en egen lovforskrift. Der står det å lese under produktbeskrivelse: «Skjenning er et tradisjonelt festflatbrød fra Innherred. Skjenning skal være tynt og sprøtt, ha en karakteristisk søt smak, gyllen farge på en side og trekantet form.»
Detaljer som stivelsesinnhold er beskrevet - til og med pakkemetoden er beskrevet i forskriften (først i plastposer, deretter i pappeske).
Legg også merke til at området Innhered er tatt inn i forskriften. Det betyr at om det ikke er lagd i områdene Levanger, Mosvik, Verran, Snåsa, Inderøy, Verdal eller Steinkjer - så er det ulovlig å markedsføre det som skjenning.
PAPPA REODOR FELGEN
- Ja, det er ikke mye forretningshemmeligheter her, når oppskrifta er beskrevet i norsk lov, smiler Frode Neergård.
Han er daglig leder i Røra Bakeri - og driver gården der bakeriet ligger o


































































































