AddToAny

DE BLÅ SONENE: DER LIVET VARER LENGE

Noen steder i verden lever folk lenger enn andre, og det er visse livsstilstrekk som kjennetegner dem. For kokker og ansatte på institusjonskjøkken i Norge åpner kunnskapen om kostholdet i de såkalte blå sonene dørene til en verden av nytenkning på kjøkkenet.
Denne innsikten kan være retningsgivende for å tilby sunne og velsmakende måltider til spisegjester, beboere og sykehjemspasienter. Begrepet blå soner har rett og slett blitt et såkalt buzz word (populært samtaleemne) innen ernæringsvitenskap og levealder. I denne artikkelen vil vi utforske de grunnleggende prinsippene bak kostholdet i blå soner og hvordan du som kokk eller matfaglig medarbeider kan iverksette disse prinsippene i ditt daglige arbeid for å fremme helse og trivsel blant de du serverer.

DET BEGYNTE PÅ SARDINIA
Disse stedene i verden der det er en mye høyere forekomst av hundreåringer, har som sagt noen fellestrekk. Områdene kalles blå soner og ble først lansert av forskerne Gianni Pes og Michel Poulain i Journal of Experimental Gerontology.
De pekte på Sardinia som det stedet i verden med flest mannlige hundreåringer. De tegnet blå sirkler på kartet som fremhevet landsbyene med ekstrem levetid og begynte å referere til området inni sirkelen som den blå sonen.
Dan Buettner tok arbeidet deres videre og fant fem steder i verden der folk lever lengst, og er sunneste: Okinawa i Japan; Sardinia i Italia; Nicoya i Costa Rica; Ikaria i Hellas og Loma Linda i California.
Dan Buettner identifiserte deretter ni livsstilsvaner som kjennetegner menneskene som lever
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Sprøtt, spicy og friskt - fritert sild med thaisalat er en artig måte å tilberede en tradisjonell råvare på! Hva med å prøve den neste gang du har lyst på noe nytt og spennende til middag?
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Sommeren 2024 handlet ikke om agurknytt, men om potetprisene. Høye priser på poteter engasjerer mye, til tross for at de ellers har mistet mye popularitet.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Aldri før har så mange fullført videregående opplæring. Tall fra SSB viser at 82,2 prosent av elevene som startet i 2017, fullførte innen seks år, en økning på 1,2 prosentpoeng fra forrige kull.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
To av tre hjemmeboende eldre som mottar hjemmetjenester er underernærte eller i risiko for underernæring, ifølge en studie.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024
Essity, produsenten bak Tork, lanserer tre nye luksussåper for hoteller, serveringssteder og kontorer.
Kjøkkenskriveren 02.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt