AddToAny

Bidrar til å forebygge bekkenbunnslidelser i Etiopia

Bidrar til å forebygge bekkenbunnslidelser i Etiopia
Merete Kolberg Tennfjord har tatt initiativ til et prosjekt som skal gjøre helsepersonell og kvinner i det øst-afrikanske landet oppmerksomme på hvordan de kan forebygge plager fra bekkenbunnen i forbindelse med fødsel.
Tennfjord er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og jobber som fysioterapeut ved Kvinneklinikken på Akershus Universitetssykehus. I 2010 reiste hun for første gang til i Etiopia, et land med 105 millioner innbyggere på Afrikas horn.

- Jeg har alltid ønsket å drive med utviklingsarbeid, men den gangen var ikke fysioterapeuter etterspurt av Røde Kors eller Leger Uten Grenser, så da måtte jeg ta saken i egne hender. At det ble Etiopia, var tilfeldig. Jeg startet på en master i internasjonal helse i Bergen og ville skrive om kvinnehelse. Veilederen min var gynekolog og hadde arbeidet i Etiopia. Jeg fikk kontakt med hans tidligere kollega og dro til sykehuset i byen Gondar i tre måneder.

Feltarbeidet førte til en masteroppgave om obstetriske fistler, en samlebetegnelse for åpninger mellom hulorganer i underlivet hos kvinner. Seinere returnerte Tennfjord til Etiopia på eget initiativ i 2015, 2017 og 2019.

Hun skrev om erfaringene fra besøkene i et fagessay i Fysioterapeuten i fjor og refererte til en studie som viser at én av fem kvinner, bosatt på den etiopiske landsbygda, har en eller annen form for bekkenbunnslidelse, som overaktiv blære, underlivsprolaps, stress- eller analinkontinens. Tallet er sannsynligvis enda høyere fordi mange lever med disse tilstandene i skjul.

-Etiopia har blitt et foregangsland innen fødepolitikk. Ute i distriktene får såk

Les mer

Flere saker fra Fysioterapeuten

Kan stenging av fysioterapiklinikker i mars 2020 har ført til at det ble oppdaget færre kreft-tilfeller? Det utelukkes ikke i koronakommisjonens rapport som ble fremlagt i går, onsdag 14. april, melder Aftenposten.
Fysioterapeuten 15.04.2021
Fysioterapeut Joakim Bakke Hære har blitt NAV-sjef i Svolvær. Den tidligere lederen i en av NFFs faggrupper, vil at NAV skal samarbeide mer med fysioterapeuter.
Fysioterapeuten 15.04.2021
Antall pasienter som har fått et nytt organ har økt første kvartal i 2021. Det viser tall fra Oslo universitetssykehus, melder Stiftelsen Organdonasjon.
Fysioterapeuten 13.04.2021
Fagkronikk Kristin Taraldsen, fysioterapeut og forsker, Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU, og Klinikk for Kliniske Servicefunksjoner, St.Olavs Hospital, Trondheim.
Fysioterapeuten 13.04.2021
Pasienter som fikk høyintensiv gangtrening etter hjerneslag, fikk bedre og raskere resultater enn slagpasienter som mottok tradisjonell behandling.
Fysioterapeuten 13.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt