AddToAny

Betydelige usikkerhet rundt råvareprisene fra sommeren

Betydelige usikkerhet rundt råvareprisene fra sommeren
I flere artikler her i bladet har vi fokusert på markedet for kjøttråvarer og hvordan dette markedet påvirker virksomhetene i privat kjøttbransje. Det mange er opptatt av nå, er hva som skjer framover og ikke minst hva som egentlig påvirker råvareprisene.
Det eneste som er helt sikkert er at mye er usikkert. Et stikkord i den sammenheng er Jordbruksoppgjøret som nå formelt er i gang. Utfallet av dette vil måtte prege prisbildet på råvarer framover og vi har bedt markeds- og administrasjonssjef i KLF, Endre Myhr (bildet), bistå med klargjøring i den grad det er mulig. Det som synes opplagt, er at utfallet av dette oppgjøret og utslagene på råvareprisene for vår bransje, i år er mer uforutsigbare enn noensinne. Det utsatte og reduserte oppgjøret i 2020, gjør nemlig at kravet både er større i år (2,1 mrd. kr) og også mer omfattende.

Stor forventninger
- Oppgjøret er i år svært viktig for bonden og det må kanskje flere og mer langsiktige elementer på plass i avtalen. Bøndene har store forventninger til en bedret økonomi, der inntektsgapet opp til lønnstakere er viktig å redusere, og kravet er høyere enn rammen på 2,7 prosent i andre oppgjør. Kampviljen virker stor, faglagene pushes i forhandlingene, og det kan bli et mer konfronterende oppgjør. Om det medfører at man enda hardere vil søke å forhandle frem en løsning eller det er kortere vei til å bryte forhandlingene, er det delte meninger om. Et brudd vil normalt medføre at Stortinget beslutter departementets tilbud i forhandlingene, men kan også resultere i påplussinger fra stortingsflertallet, sier Myhr.
I årets krav er det både krav om økte priser og å dekke det norske markedet
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Produsenter må nå ha kontroll på både tilsetningene og restmengden i ferdige produkter, også fra naturlige kilder i råvarer og prosesser.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Frank Orheim og Jan-Arne Fjørstad har vært gjennom store endringer i kjøttindustrien.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Gaselle-bedriften Hafjell Slakteri satser på verdens dyreste kjøtt.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Kampen om dyrene preger hele sesongen. Alle slakteriene vil skaffe seg nok lam.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Hvordan kan Norge styrke matsikkerheten i en stadig mer urolig verden?
Kjøttbransjen 06.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt