AddToAny

Bedre pensjon i vente?

Bedre pensjon i vente?
4/2016 s. (12-11) Redaksjonelt vurdert Regjeringen skal utrede om de vil kreve pensjonsinnbetaling fra første lønnskrone og om små og korte ansettelsesforhold skal sikres bedre pensjon enn i dag.
Bedre pensjonsopptjening for små og korte ansettelsesforhold vil koste lite, men vil kunne bety mye for pensjonen til den enkelte.

Størrelsen på alderspensjonen en ansatt får utbetalt fra en innskuddspensjonsordning avhenger av størrelsen på pensjonskapitalen på utbetalingstidspunktet og hvor lang tid den ansatte ønsker å få utbetalt kapitalen over. Minste tillatte utbetalingstid er ti år, likevel minimum til 77 år, dersom pensjonen tas ut før 67 år.

Størrelsen på pensjonskapitalen vil avhenge av størrelsen på innskuddene og oppnådd avkastning. Grensene for maksimale innskudd i innskuddspensjon er sju prosent for lønn opp til 7,1 G 2 og 25,1 prosent for lønn mellom 7,1 og 12 G.

I henhold til lov om obligatorisk tjenestepensjon skal innskuddene minimum være på to prosent av lønn mellom 1 G og 12 G. Etter reglene i innskuddspensjonsloven skal minimum alle over 20 år og alle med en stillingsandel på minst 20 prosent være med i pensjonsordningen. Videre skal (minst) alle som har vært ansatt i mer enn tolv måneder, få med seg sin oppsparte pensjonskapital dersom de slutter i stillingen. Lovverket fastsetter kun minstekrav, det vil si at det kan avtales at alle ansatte skal få opptjening fra første lønnskrone, og at alle ansatte skal få være med i ordningen og få beholde opptjent pensjon når de slutter.

Begrensningene gir lavere pensjon til en rekke arbeidstakere enn om begrensningene ikke hadde vært der. Actecan har i en rapport for Handel og Kontor 3 analysert hva effekten ville vært på pensjonen til eksempelpersoner og for innskuddene arbeidsgiver må betale, om begrensningene opphørte. Begrensningene skal også diskuteres i utredningen regjeringen har lovet skal komme etter tariffoppgjøret i år.

Actecan gir også anslag på hvor mange personer som kan tenkes å være rammet av begrensningene, men det er stor usikkerhet knyttet til datagrunnlaget.

Opptjening fra første krone

Dersom kravet til innbetaling til obligatorisk tjenestepensjon ble endret fra 1 til 0 G i lønn, ville mange ansatte få økt innbetaling til pensjon. Det er en rekke bedrifter som allerede i dag foretar innbetaling for all lønn, men for de bedriftene som ikke har denne regelen, vil endringen nødvendigvis føre til økte kostnader for alle ansatte.

For eksempelpersonene i rapporten vil forventet pensjon øke med 30 prosent, se eksempler i figur 1.

Figur 1 Pensjon fra innskuddsordningen i prosent av sluttlønn avhengig av om innbetalingen starter for lønn ved 1 G eller første krone.*

Fjerning av aldersgrensen for medlemskap

Tidlig innbetaling til pensjon kan gi ganske store utslag i endelig pensjon på grunn av rentes-renteeffekten. Samtidig er det kanskje ikke alle bedrifter som ansetter personer under 20 år.

En eksempelperson som er ansatt fra 16 år, ville for eksempel kunne få ti prosent høyere alderspensjon om det ble innbetalt innskudd for henne mellom 16 og 20 år (i tillegg til senere opptjening av pensjon).

Krav til stillingsstørrelse

Dersom også stillinger på under 20 prosent ville fått pensjonsopptjening, kunne en person med 15 prosent stilling i ti år og deretter full stilling resten av livet, fått seks prosent høyere pensjon.

Tabell 1 Innskudd i prosent av lønn.

Retten til pensjon selv om ansetteselsforholdet er kortere enn ett år

Personer som i dag har midlertidige stillinger som varer under ett år, får som regel ikke med seg sin pensjonsopptjening. Dersom en person som har jobbet i midlertidige stillinger i ti år og deretter har fast ansettelse, hadde fått med seg pensjon fra alle de midlertidige ansettelsene, ville årlig pensjon kunne blitt 25 prosent høyere om hun fikk med seg denne opptjeningen. I figur 2 vises det hvordan forventet pensjon for eksempelpersonene i rapporten vil øke.

Figur 2 Pensjon fra innskuddspensjon i prosent av sluttlønn avhengig av om en får med seg pensjonskapitalen ved kort ansettelse.

Effekt på innskuddene

I eksempelberegningene i rapporten er det gitt beregninger av innskuddene dersom unntakene i loven benyttes, sammenlignet med om ingen av unntakene benyttes. Den største effekten på innskuddene gjelder fjerning av grensen for innskudd på 1 G. En slik endring vil gjelde alle ansatte, men vil gi størst økning i prosent for dem som har de laveste lønnsnivåene.

De andre endringene fører til svært små endringer i innskuddene, gjerne fordi de personene det gjelder, har lav lønn.

2: G er folketrygdens grunnbeløp, p.t. kr 90 068.

3: http://actecan.no/publikasjoner.php

Forfattere: Sissel Rødevand, Fredrik Haugen

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt