AddToAny

BARN LIKER SØT OG FET MAT BEST

Hvor intenst barn opplever smaker ser ikke ut til å påvirke hvilken mat de liker. Barn liker søt og fet mat best, mens mat som smaker bittert eller umami er minst likt.
Dette er blant funnene i doktorgraden til Edulia-stipendiat Ervina Ervina. Hun har undersøkt sammenhengen mellom smakssensitivitet og matpreferanser hos drøyt 250 barn mellom 9 og 12 år. I denne alderen begynner gjerne barna å ta mer selvstendige matvalg og iblant handler de mat eller snacks selv. I tillegg blir de mer påvirket av venner og klassekamerater, samtidig som foreldrenes innflytelse blir mindre.

SMAKSOPPLEVELSEN ER INDIVIDUELL
Ervina har funnet at hvordan barn opplever smak - salt, surt, søtt, bittert og umami - varierer utfra hvilke matvarer og grunnsmaker det dreier seg
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Etter en årelang sykehusdebatt er det endelig vedtatt en løsning for Innlandet: Det skal bygges et nytt Mjøssykehus på Moelv. Sykehusene på Gjøvik og Hamar skal legges ned. - Nå har vi endelig fått noe å jobbe mot, selv om tidsperspektivet fortsatt er noe diffust, sier Ronny Olsbø, seksjonsleder avdeling matforsyning på Hamar sykehus.
Kjøkkenskriveren 01.11.2023
Idyll salt karamell fra Hennig-Olsen vant Planteprisen for Årets produkt på Future Foods-konferansen.
Kjøkkenskriveren 01.11.2023
Fersken, nektarin, aprikos, kirsebær, plomme, mandel og eple hører alle til rosefamilien, og en ting de har felles er at kjernene inneholder et naturlig stoff som heter amygdalin.
Kjøkkenskriveren 01.11.2023
YT Proteinyoghurt med smak av Pasjonsfrukt er utviklet i samarbeid med Olympiatoppen og inneholder hele 19 gram protein.
Kjøkkenskriveren 01.11.2023
Delta-appen er blitt enda bedre! Nå er en ny versjon ute. Om du ikke har installert den allerede, last den ned - og ta den i bruk.
Kjøkkenskriveren 01.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt