AddToAny

BARN LIKER SØT OG FET MAT BEST

Hvor intenst barn opplever smaker ser ikke ut til å påvirke hvilken mat de liker. Barn liker søt og fet mat best, mens mat som smaker bittert eller umami er minst likt.
Dette er blant funnene i doktorgraden til Edulia-stipendiat Ervina Ervina. Hun har undersøkt sammenhengen mellom smakssensitivitet og matpreferanser hos drøyt 250 barn mellom 9 og 12 år. I denne alderen begynner gjerne barna å ta mer selvstendige matvalg og iblant handler de mat eller snacks selv. I tillegg blir de mer påvirket av venner og klassekamerater, samtidig som foreldrenes innflytelse blir mindre.

SMAKSOPPLEVELSEN ER INDIVIDUELL
Ervina har funnet at hvordan barn opplever smak - salt, surt, søtt, bittert og umami - varierer utfra hvilke matvarer og grunnsmaker det dreier seg
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Kan menneskerettighetene være et verktøy som kan gi sykepleiere - og kokker - nye perspektiver på mat og måltider i eldreomsorgen? Ja, mener forsker Elisabeth Irene Karlsen Dogan. Hun har nylig tatt doktorgrad på temaet.
Kjøkkenskriveren 22.02.2023
Ikke hørt om kolin, sier du? Det er du ikke alene om. Dette næringsstoffet er fortsatt nokså ukjent blant folk flest, og lite studert blant forskere. Vi vet for eksempel ikke hvor mye kolin nordmenn får i seg, heller ikke hvilke matvarer som betyr mest for kolininntaket vårt. Men det vi vet, er spennende. Bli med inn i kolinets verden.
Kjøkkenskriveren 21.02.2023
Sundhedsstyrelsen i Danmark har laget en digital inspirasjonsbank om mat, måltider og ernæring for eldre.
Kjøkkenskriveren 21.02.2023
En av Kost- og ernæringsforbundets beste medlemsfordeler er stipendordningen. Hvert år settes det av 100 000 kroner til formålet. På forbundets nettsider, matomsorg.
Kjøkkenskriveren 21.02.2023
Kjøkkenskriveren 21.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt