Kjøkkenskriveren
24.06.2024
Kosthåndboken fra 2012 skal revideres. I den forbindelse har det blitt gjennomført en nasjonal kartlegging av mat og måltider i sykehus. Denne viser at kjøkkenledere med enkle tiltak kan bidra til å forbedre mattilbudet og næringspraksisen for innlagte pasienter.
En prosjektgruppe ved St. Olavs hospital har gjennomført en nasjonal spørreundersøkelse på oppdrag av Helsedirektoratet. Målet er å få et bedre kunnskapsgrunnlag i arbeidet med å revidere Kosthåndboken. I undersøkelsen har ulike yrkesgrupper som jobber med mat og måltider blitt spurt om hva de mener om mattilbudet og ernæringspraksisen for innlagte pasienter over 18 år i somatikk og psykiatri.
Det fins ingen oversikt over hvordan kvaliteten er på mattilbudet rundt om på norske sykehus. Det mangler også oversikt over i hvilken grad sykehus og institusjoner i spesialisthelsetjenesten følger nasjonale retningslinjer og anbefalinger. Rapporten «Nasjonal kartlegging av mat og måltider i sykehus» gir noen svar på hvordan det står til. De har spurt kjøkkenledere, ledere på sengeposter, klinisk ernæringsfysiologer og fagdirektører om en rekke forhold som har betydningen for mat- og måltidstilbudet.
VERKTØY I ARBEIDSHVERDAGEN
De viktigste funnene blant kjøkkenlederne er at de i stor grad følger anbefalingene i Kosthåndboken. De oppgir å aktivt bruke Kosthåndboken for å utarbeide menyplan for standar
Gå til medietDet fins ingen oversikt over hvordan kvaliteten er på mattilbudet rundt om på norske sykehus. Det mangler også oversikt over i hvilken grad sykehus og institusjoner i spesialisthelsetjenesten følger nasjonale retningslinjer og anbefalinger. Rapporten «Nasjonal kartlegging av mat og måltider i sykehus» gir noen svar på hvordan det står til. De har spurt kjøkkenledere, ledere på sengeposter, klinisk ernæringsfysiologer og fagdirektører om en rekke forhold som har betydningen for mat- og måltidstilbudet.
VERKTØY I ARBEIDSHVERDAGEN
De viktigste funnene blant kjøkkenlederne er at de i stor grad følger anbefalingene i Kosthåndboken. De oppgir å aktivt bruke Kosthåndboken for å utarbeide menyplan for standar