Ren Mat
12.09.2023
Brukt, skittent vann kan bli til godt og leskende øl. Kan den samme metoden benyttes slik at skittent vann kan trylles til drikkevann? Ja, mener renovasjonsbransjen. Sekundær råvarebehandling og gjenbruk av Co2 er ikke et stunt, men kanskje selve fremtiden.
- GASS ER JO GASS og den er jo rein! Hans Ellef Wettre ved Wettre bryggeri er saklig, men også boblende ivrig.
For fire år siden begynte det lille bryggeriet i Asker å snuse på muligheten for å benytte resirkulert gass i ølproduksjonen.
Hvem kunne levere noe slikt? Wettre trengte ikke lete lenge. Like borte i gata lå Norges største renseanlegg Veas. Tenk hvis gassen ikke bare kunne være sirkulær, men også kortreist?
ØLPRODUKSJON krever vann, men ingen i verden har tidligere koblet seg direkte på et renseanlegg for å bli forsynt med CO? forteller Hans Ellef Wettre. For et år siden kom de første oransje boksene med CO TO. Det hele var et eksperiment og et pilotprosjekt og fikk overskrifter som eksempelvis «Fra piss til pils». - Vi solgte bra på fester og festivaler, men vi hadde også stands under Arendalsuka og deltok nylig på ølmesse i Praha i Tsjekkia.
Nettopp disse boblene kom til litt for moro skyld, men var de ikke samtidig et bevis for at avløpsvann er en ressurs som kan benyttes på nytt og på nytt? Et bevis på at tidligere utnyttet CO? ikke bør slippes rett ut i atmosfæren, men fanges, renses og brukes på nytt.
V-tegnet betyr Victory og seier og de to V-ene, Wettre og Veas, så på samarbeidet som alt annet enn useriøst. I dag tenker Veas også lengre. Hvis de kan slukke tørsten til kresne ølhunder, da kan de kanskje også løse en av verdens største utfordringer - nemlig mangel på rent vann? Først kom likevel ølboksen CO TO.
IDEEN BRYGGET. Tanken var tenkt. Fra samarbeidet startet til navnet var trykket, tok det fem år. Innen matindustrien er dette kort tid å regne og selv om ingen andre land kan vise til et lignende samarbeid, har bedriftene hatt stor nytte av å lene seg på tidligere forskning. Å benytte resirkulert vann til ølbrygging er ingen splitter ny idé. Allerede i 2014 be
Gå til medietFor fire år siden begynte det lille bryggeriet i Asker å snuse på muligheten for å benytte resirkulert gass i ølproduksjonen.
Hvem kunne levere noe slikt? Wettre trengte ikke lete lenge. Like borte i gata lå Norges største renseanlegg Veas. Tenk hvis gassen ikke bare kunne være sirkulær, men også kortreist?
ØLPRODUKSJON krever vann, men ingen i verden har tidligere koblet seg direkte på et renseanlegg for å bli forsynt med CO? forteller Hans Ellef Wettre. For et år siden kom de første oransje boksene med CO TO. Det hele var et eksperiment og et pilotprosjekt og fikk overskrifter som eksempelvis «Fra piss til pils». - Vi solgte bra på fester og festivaler, men vi hadde også stands under Arendalsuka og deltok nylig på ølmesse i Praha i Tsjekkia.
Nettopp disse boblene kom til litt for moro skyld, men var de ikke samtidig et bevis for at avløpsvann er en ressurs som kan benyttes på nytt og på nytt? Et bevis på at tidligere utnyttet CO? ikke bør slippes rett ut i atmosfæren, men fanges, renses og brukes på nytt.
V-tegnet betyr Victory og seier og de to V-ene, Wettre og Veas, så på samarbeidet som alt annet enn useriøst. I dag tenker Veas også lengre. Hvis de kan slukke tørsten til kresne ølhunder, da kan de kanskje også løse en av verdens største utfordringer - nemlig mangel på rent vann? Først kom likevel ølboksen CO TO.
IDEEN BRYGGET. Tanken var tenkt. Fra samarbeidet startet til navnet var trykket, tok det fem år. Innen matindustrien er dette kort tid å regne og selv om ingen andre land kan vise til et lignende samarbeid, har bedriftene hatt stor nytte av å lene seg på tidligere forskning. Å benytte resirkulert vann til ølbrygging er ingen splitter ny idé. Allerede i 2014 be