Ren Mat
02.12.2016
Diskusjonen om hvorvidt rødt kjøtt er helseskadelig er preget av uvitenskapelige ytterligheter. Uenighet og forvirringer er fremtredende. Evolusjonen baserer seg på naturvitenskapelig forskning. Kan den brukes som en logisk forklaringsmodell?
VERDENS HELSEORGANISASJON
(WHO) konkluderer med at bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt kan fremkalle kreft i tykktarmen. I Tidsskriftet for legeforeningen nr. 8/2016 skrev Tetyana Kalchenko, som leder for foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla), en artikkel med overskriften: "Gammeldags og feil om kjøttfri kost". Dette var bl.a. en kritikk av et tidligere innlegg i Tidsskriftet av gjesteskribent, kokk og forfatter Andreas Viestad med tittelen "Antidietten", hvor han ufarliggjør kjøttet. I etterkant av en internasjonal workshop i Oslo i november 2013 publiserte alle foredragsholderne en felles "State of the art-artikkel" i tidsskriftet Meat Science. Det er vanskelig å finne sikre forskjeller i forekomst av tarmkreft hos vegetarianere og kjøttspisere. Det er vist at samer som spiser mye rødt reinsdyrkjøtt har lavere forekomst av tarmkreft enn referansepopulasjonen fra samme region. Lav forekomst foreligger også i de fleste afrikanske land og i sør-sentral Asia. Kreft er en livsstilssykdom spesielt i de vestlige land. Overvekt og manglende fysis
Gå til mediet(WHO) konkluderer med at bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt kan fremkalle kreft i tykktarmen. I Tidsskriftet for legeforeningen nr. 8/2016 skrev Tetyana Kalchenko, som leder for foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla), en artikkel med overskriften: "Gammeldags og feil om kjøttfri kost". Dette var bl.a. en kritikk av et tidligere innlegg i Tidsskriftet av gjesteskribent, kokk og forfatter Andreas Viestad med tittelen "Antidietten", hvor han ufarliggjør kjøttet. I etterkant av en internasjonal workshop i Oslo i november 2013 publiserte alle foredragsholderne en felles "State of the art-artikkel" i tidsskriftet Meat Science. Det er vanskelig å finne sikre forskjeller i forekomst av tarmkreft hos vegetarianere og kjøttspisere. Det er vist at samer som spiser mye rødt reinsdyrkjøtt har lavere forekomst av tarmkreft enn referansepopulasjonen fra samme region. Lav forekomst foreligger også i de fleste afrikanske land og i sør-sentral Asia. Kreft er en livsstilssykdom spesielt i de vestlige land. Overvekt og manglende fysis