AddToAny

Ysteteknologen for de mange

Lise Brunborg har ingen planer om å utvide eller slutte å levere ost på sykkel. Ambisjonene for å ta lappen er sånn passe, men å lage stadig bedre ost har ysteren bak Årets Ost i NM store planer for.
TIL Å HA VUNNET Norges beste ost er Lise Brunborg fra Stavanger Ysteri ganske nedpå.
- Leverer du enda ost på sykkel?
- Jepp! Hver torsdag laster jeg opp sykkelen og tar runden i sentrum. Det er utrolig effektivt og praktisk, og helt nødvendig siden jeg ikke har lappen. Nå spør jo folk i butikken etter «osten som kommer på sykkel», forteller Lise og ler.
Osten som ble kåret til landets beste heter Konrad. Rødkittosten lages av dagsfersk rå melk som er modnet med stoutøl fra Lervig bryggeri. Faktisk har Stavanger ysteri vunnet flere priser for sine upasteuriserte oster, men Lise kan ikke svare på hvor mange når vi spør.
- Jeg ble kjempeoverrasket da Konrad vant. Den er lagret i bare seks uker, og året før vant Tine med en femårslagret Norvegia. Det er litt urettferdig, for ingen småskalaprodusent har råd til å lagre ost så lenge. Derfor var det så kult at en upasteurisert ost lagret i seks uker vant, sier Lise. Det skinner gjennom at Lise brenner for småskala foredling av melk, mangfold og solidaritet i ystemiljøet.
- Det er veldig stas å vinne, og spesielt i en blindkonkurranse som NM i ost. Det forteller at folk setter pris på osten. Likevel synes jeg at vi har dreid det litt mye over på konkurranser mener Lise. Blest rundt håndverksost synes hun er bra, men det viktige er gode smaker og spesielt det gode samarbeidet norske osteprodusenter har bygget opp seg imellom. - Konkurranse kan føre til hemmeliggjøring og det håper jeg ikke vil skje. Det er det unike samarbeidet som har posisjonert norsk ost der det er i dag.
SELV ER HUN ikke spesielt hemmelighetsfull, og en uke etter at Konrad vant Årets ost lærte hun bort oppskriften til fremtidige ystere. - Så åpne må vi være, sier hun
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt