Ren Mat
08.03.2022
I 96 år har Frogner Special gitt naboene en duft av Paris med modne oster og importerte kjøttvarer. Nå vil Jan-Arne Moen at flere skal få øynene opp for norske oster fra gårdsysteriene.
JAN-ARNE MOEN SER IKKE UT som en typisk mann som driver en ost- og delikatessebutikk i Bygdøy allé. Da den tidligere skateren, DJ-en og elektrikeren tok over de tradisjonsrike lokalene til Frogner Special var det mange som var skeptiske. - Plutselig står det en kid her i rød caps og genser og sier «Halla», ler han. - Det var et helvete. Jeg tror vi var nær konkurs sju ganger på ett år.
Men Frogner Special har vært der siden 1926, og har overlevd det meste.
- Det var koronaen som reddet oss. Da restaurantene stengte ned, fikk vi tilliten tilbake fra de som hadde handla her i alle år.
FREM TIL STARTEN AV 2019 holdt Jan-Arne på med sitt som ansvarlig for ost i Meny-kjeden. Han føyk landet rundt for å lukte, smake og lete frem osteskattene hos de små ysteriene, hjalp bøndene med å ordne det praktiske og å få produktene ut i butikkhyllene.
Etter 30 år i dagligvarebransjen hadde hverdagen begynt å gå i loop. Han opplevde lite faglig påfyll i å gi nyansatte opplæring. Men hjemme fra leiligheten på Frogner skulle det snart åpne seg en mulighet. Etter nær 100 års drift kom nyheten om at Oslos eldste ostebutikk, Frogner Special, skulle legges ned. I leiligheten over butikken bodde Jan-Arne.
- Det var kjempetilfeldig, egentlig. Jeg så at butikken skulle legges ned, og at de ikke hadde noen til å overta. Da jeg så hvor gira lavpriskjedene var på disse lokalene, fikk jeg en investor med på å kjøpe stedet, sånn at vi kunne fortsette å drive butikken. Jeg følte at historien fortjente å leve videre, sier han.
For de daværende eierne var det en lettelse å sette kroken på døra. For Jan-Arne var det en mulighet til å skifte beite.
DET SKJEDDE LITE på den norske ostefronten før årtusenskiftet. Fra 1951 til 2001 hadde norske bønder forbud mot å lage melk på rå, upasteurisert melk - slik som de gjorde det i ostenasjonen Frankrike - fo
Gå til medietMen Frogner Special har vært der siden 1926, og har overlevd det meste.
- Det var koronaen som reddet oss. Da restaurantene stengte ned, fikk vi tilliten tilbake fra de som hadde handla her i alle år.
FREM TIL STARTEN AV 2019 holdt Jan-Arne på med sitt som ansvarlig for ost i Meny-kjeden. Han føyk landet rundt for å lukte, smake og lete frem osteskattene hos de små ysteriene, hjalp bøndene med å ordne det praktiske og å få produktene ut i butikkhyllene.
Etter 30 år i dagligvarebransjen hadde hverdagen begynt å gå i loop. Han opplevde lite faglig påfyll i å gi nyansatte opplæring. Men hjemme fra leiligheten på Frogner skulle det snart åpne seg en mulighet. Etter nær 100 års drift kom nyheten om at Oslos eldste ostebutikk, Frogner Special, skulle legges ned. I leiligheten over butikken bodde Jan-Arne.
- Det var kjempetilfeldig, egentlig. Jeg så at butikken skulle legges ned, og at de ikke hadde noen til å overta. Da jeg så hvor gira lavpriskjedene var på disse lokalene, fikk jeg en investor med på å kjøpe stedet, sånn at vi kunne fortsette å drive butikken. Jeg følte at historien fortjente å leve videre, sier han.
For de daværende eierne var det en lettelse å sette kroken på døra. For Jan-Arne var det en mulighet til å skifte beite.
DET SKJEDDE LITE på den norske ostefronten før årtusenskiftet. Fra 1951 til 2001 hadde norske bønder forbud mot å lage melk på rå, upasteurisert melk - slik som de gjorde det i ostenasjonen Frankrike - fo