Ren Mat
08.03.2022
Det dukker stadig opp flere ysterier og gårdsutsalg. Her er en guide til de 28 norske økoysteriene.
NORDLAND
Lofoten Gårdsysteri produserer økologisk geitemelk, og har i tillegg et produksjonsannlegg for foredling av kje- og geitekjøtt. I gårdsbutikken og kafeen er det mulig å smake og kjøpe oster og andre lokale produkter. De serverer også økologisk og lokal mat, mest basert på gården.
Ysteriet produserer Nordlandsost på ku- og geitemelk, Steinfjording (halvfast hvit geitost) i flere varianter, en fetatype, ferske smøreoster, stekeost (halloumi), chevre og blåmuggosten Vinterlys.
Aalan Gård: Tove og Knut Åland overtok gården med 20 daa dyrket jord og 28 geiter. Ystingen startet på kjøkkenbenken i 1996, deretter ble ysteri bygd i 2001, og utvidet i 2011. I dag yster de halvfast og fast geitost, gomme, blåmuggost, brun geitost og en fetatype av geitemelka, samt fastost, grillost og blåmuggost av kumelk.
På Aalan Gård kan du følge osteproduksjonen gjennom vinduer, og bestille deg lunsj i sommerkafeen. I gårdsbutikken kan du sikre deg økologisk tørkede urter og spiselige minner med hjem.
TRØNDELAG
Grindal Ysteri er et lite, økologisk handverksysteri i Rennebu hvor det ystes av fersk, rå melk. Ysteriet drives av søstrene Ragnhild og Turid Nordbø, som bor på hver sin gård, med hvert sitt dyreslag. På sommeren flyttes dyra til Jelsetra i Trollheimen. De tilbyr ostene Rim og Jåblom; ferskost av ku og geit, Råblå og Blåkoll; to blåmuggoster med ulik lagringsgrad, Fetatype; modnet feta, Seterost; halvfast, kittmodna hvitost fra Jelsetra, og Åskeladd og Myrull; modna kremost av ku og geit.
Hitra Gårdsmat produserer økologisk, upasteurisert ost av kumelk på ei lita øy utenfor Hitra som heter Helgebostadøya. Kuene har egne senger, kløbørster og mye menneskelig kontakt. De går ut hele året om været tillater det og dyra ønsker det. Kvigene beiter på hele øya i sesongen. Melka blir til syv ulike oster: Camembert-typene Hitra hvit og Kristines myke, fastostene Ung Grotteost, Grotteost, Ekstra lagret Grotteost, Kongeost og blåmuggosten Hitra Blå.
Hindrum Gårdsysteri ligger i bygda Hindrum på Fosen, der de lager økologiske oster ystet av egenprodusert upasteurisert melk. Med en forkjærlighet for eksperimentering ønsker de å bidra til en mer variert og kvalitetsorientert matproduksjon i Trøndelag. Fra dem får du kjøpt blant annet bandasjemodnet cheddar, cheshire, modnet feta og øl-marinerte oster som porter-cheddar, stout-jack, ipa-jack, juleøl-jack og Hindrum jack - deres versjon av Monterey Jack.
Tverås Gårdsmat: Tverås Søndre er et gårdsbruk som ligger innerst i Trondheimsfjorden, like ovenfor tettstedet Malm i Trøndelag. Her har det vært drift helt tilbake til 1600-tallet, og gamle tradisjoner som blant annet gomme-koking har blitt ivaretatt gjennom generasjoner. Gården driftes i dag økologisk og her beiter dyra på frisk kløverrik eng og frodige kulturbeiter. Tverås Gårdsmat ble etablert i 2020, og satser i første omgang på økologisk gomme etter gammel trøndersk oppskrift.
MØRE OG ROMSDAL
Derinngarden: Familiegården Der
Gå til medietLofoten Gårdsysteri produserer økologisk geitemelk, og har i tillegg et produksjonsannlegg for foredling av kje- og geitekjøtt. I gårdsbutikken og kafeen er det mulig å smake og kjøpe oster og andre lokale produkter. De serverer også økologisk og lokal mat, mest basert på gården.
Ysteriet produserer Nordlandsost på ku- og geitemelk, Steinfjording (halvfast hvit geitost) i flere varianter, en fetatype, ferske smøreoster, stekeost (halloumi), chevre og blåmuggosten Vinterlys.
Aalan Gård: Tove og Knut Åland overtok gården med 20 daa dyrket jord og 28 geiter. Ystingen startet på kjøkkenbenken i 1996, deretter ble ysteri bygd i 2001, og utvidet i 2011. I dag yster de halvfast og fast geitost, gomme, blåmuggost, brun geitost og en fetatype av geitemelka, samt fastost, grillost og blåmuggost av kumelk.
På Aalan Gård kan du følge osteproduksjonen gjennom vinduer, og bestille deg lunsj i sommerkafeen. I gårdsbutikken kan du sikre deg økologisk tørkede urter og spiselige minner med hjem.
TRØNDELAG
Grindal Ysteri er et lite, økologisk handverksysteri i Rennebu hvor det ystes av fersk, rå melk. Ysteriet drives av søstrene Ragnhild og Turid Nordbø, som bor på hver sin gård, med hvert sitt dyreslag. På sommeren flyttes dyra til Jelsetra i Trollheimen. De tilbyr ostene Rim og Jåblom; ferskost av ku og geit, Råblå og Blåkoll; to blåmuggoster med ulik lagringsgrad, Fetatype; modnet feta, Seterost; halvfast, kittmodna hvitost fra Jelsetra, og Åskeladd og Myrull; modna kremost av ku og geit.
Hitra Gårdsmat produserer økologisk, upasteurisert ost av kumelk på ei lita øy utenfor Hitra som heter Helgebostadøya. Kuene har egne senger, kløbørster og mye menneskelig kontakt. De går ut hele året om været tillater det og dyra ønsker det. Kvigene beiter på hele øya i sesongen. Melka blir til syv ulike oster: Camembert-typene Hitra hvit og Kristines myke, fastostene Ung Grotteost, Grotteost, Ekstra lagret Grotteost, Kongeost og blåmuggosten Hitra Blå.
Hindrum Gårdsysteri ligger i bygda Hindrum på Fosen, der de lager økologiske oster ystet av egenprodusert upasteurisert melk. Med en forkjærlighet for eksperimentering ønsker de å bidra til en mer variert og kvalitetsorientert matproduksjon i Trøndelag. Fra dem får du kjøpt blant annet bandasjemodnet cheddar, cheshire, modnet feta og øl-marinerte oster som porter-cheddar, stout-jack, ipa-jack, juleøl-jack og Hindrum jack - deres versjon av Monterey Jack.
Tverås Gårdsmat: Tverås Søndre er et gårdsbruk som ligger innerst i Trondheimsfjorden, like ovenfor tettstedet Malm i Trøndelag. Her har det vært drift helt tilbake til 1600-tallet, og gamle tradisjoner som blant annet gomme-koking har blitt ivaretatt gjennom generasjoner. Gården driftes i dag økologisk og her beiter dyra på frisk kløverrik eng og frodige kulturbeiter. Tverås Gårdsmat ble etablert i 2020, og satser i første omgang på økologisk gomme etter gammel trøndersk oppskrift.
MØRE OG ROMSDAL
Derinngarden: Familiegården Der