AddToAny

Å vera ein kulturberar på mikroskopisk nivå

Det var ei tid då kvar ein liten krok i dei mest beskjedene dalføra hadde sin eigen ost og sin eigne lokale måte å bruke mysa på. Mjølkeforedling var ein stolt kultur som vart ført vidare gjennom generasjonar, frå bestemor, til mor, til dotter. For ja, i Noreg var dette eit kvinnearbeid.
BÅDE KULTUREN OG OPPSKRIFTENE svann hen i gløymselen i takt med industrialiseringa og tilgangen på den rimelege franske camemberten. I Frankrike har osten og mjølka stått fast som eit stolt handverk, og om den skulle verte truga på noko vis ville det storma i gatene. I dei fleste sydeuropeiske land har mjølkeforedling vore eit maskulint domene, og det finns teoriar om at det er nett difor kulturen kring mjølka har stått sterkt i desse landa i motsetnad til i Noreg. Om ein vil ta den norske osten tilbake må ein òg heidre dei mange kvinnene som sto bak den. Norsk mjølkeforedling er eit handverk verd å halda fast i.

DET ER IKKJE BERRE den mellommenneskelege kulturen kring mjølka som har gått tapt med tida, det er òg kulturen i sjølve mjølka. Medan produkta våre har blitt til industri, har omgjevnadane kring mjølka vorte meir og meir sterile. Mjølka du får i butikken er pasteurisert, og det som er att er berre ein bleik versjon av den komplekse råvara ho ein gong var. For ikkje å snakke om osten, så var det ein råtøff kamp å få lovleggjord sal av ost av rå mjølk for berre nokre år sidan. Bakteriar og sopp har fått status som noko me må kjempe imot, medan sanninga er at dei er grunnlaget for all fermentering av råvarer og sjølve grunnlaget for all eksistens. For at mjølka skal syrne må der vere sopp og bakteriar, på same måte som at d
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt