Ren Mat
08.03.2022
Da jeg var 16 år hadde jeg mitt første møte med norsk landbruk fra innsiden. En lys maidag flyttet jeg inn på Fokhol gård for å gjennomføre Steinerskolens landbrukspraksis.
Det ble lange og lærerike dager. Rutinen med å stå opp i otta for å skuffe møkk, melke og fôre og gjenta samme rutine før jeg stupte i seng klokka 21, var et aldri så lite sjokk for en tenåring som var vant til å slumre med vekkerklokken og tilbringe dagene bak en skolepult. Men jeg fikk en utrolig respekt for bønders innsats for å produsere mat til norske bord. Og måltidene jeg delte med forpakterfamilien var blant de beste jeg hadde fått. Midt på bordet sto alltid en mugge med fersk melk. Jeg husker hvor frisk og annerledes melka var fra den jeg pleide å helle over frokostblandingen hjemme. Og jeg kunne ikke skjønne hvorfor denne uforedla smaken av Stangelandskapet ikke kunne være resten av befolkningen forunt.
FORBUDET MOT rå melk ble vedtatt i Norge i 1951. Unntak gjelder om salget «skjer fra gård eller seter direkte til forbruker for bruk i egen husholdning, og salget dessuten skjer tilfeldig, og ikke har preg av butikksalg». Etter at norske melkebønder og gårdsysterier hadde ventet i spenning i nesten to år, vedtok Helsedepartementet i 2019 at de ikke ville endre regelverket som forbyr salg av rå melk til norske forbrukere.
Bakgrunnen var at man mener sannsynligheten er høy for at rå melk inneholder sykdom
Gå til medietFORBUDET MOT rå melk ble vedtatt i Norge i 1951. Unntak gjelder om salget «skjer fra gård eller seter direkte til forbruker for bruk i egen husholdning, og salget dessuten skjer tilfeldig, og ikke har preg av butikksalg». Etter at norske melkebønder og gårdsysterier hadde ventet i spenning i nesten to år, vedtok Helsedepartementet i 2019 at de ikke ville endre regelverket som forbyr salg av rå melk til norske forbrukere.
Bakgrunnen var at man mener sannsynligheten er høy for at rå melk inneholder sykdom