AddToAny

Da jeg var 16

Da jeg var 16 år hadde jeg mitt første møte med norsk landbruk fra innsiden. En lys maidag flyttet jeg inn på Fokhol gård for å gjennomføre Steinerskolens landbrukspraksis.
Det ble lange og lærerike dager. Rutinen med å stå opp i otta for å skuffe møkk, melke og fôre og gjenta samme rutine før jeg stupte i seng klokka 21, var et aldri så lite sjokk for en tenåring som var vant til å slumre med vekkerklokken og tilbringe dagene bak en skolepult. Men jeg fikk en utrolig respekt for bønders innsats for å produsere mat til norske bord. Og måltidene jeg delte med forpakterfamilien var blant de beste jeg hadde fått. Midt på bordet sto alltid en mugge med fersk melk. Jeg husker hvor frisk og annerledes melka var fra den jeg pleide å helle over frokostblandingen hjemme. Og jeg kunne ikke skjønne hvorfor denne uforedla smaken av Stangelandskapet ikke kunne være resten av befolkningen forunt.

FORBUDET MOT rå melk ble vedtatt i Norge i 1951. Unntak gjelder om salget «skjer fra gård eller seter direkte til forbruker for bruk i egen husholdning, og salget dessuten skjer tilfeldig, og ikke har preg av butikksalg». Etter at norske melkebønder og gårdsysterier hadde ventet i spenning i nesten to år, vedtok Helsedepartementet i 2019 at de ikke ville endre regelverket som forbyr salg av rå melk til norske forbrukere.
Bakgrunnen var at man mener sannsynligheten er høy for at rå melk inneholder sykdom
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt