AddToAny

Ull jeg har møtt

Vi gir dem ofte dyr mat, noen ganger kosttilskudd. Vi steller dem og vasker dem. Kjærlighet får de også. Vi har over en halv million av dem i Norge. Hvorfor bruker vi ikke ulla deres til tekstiler?
DU HAR SIKKERT gjettet det allerede. Vi snakker selvsagt om hund, canis lupus familiaris, menneskets beste venn. Ull fra hund har et navn, chiengora, chien fra det franske ordet for hund.
Det finnes rundt to millioner sau i Norge, 2500 alpakkaer, 4000 kasjmirgeiter og 560 000 hunder. Bruken av hundeull er mildt sagt uvanlig. Er det litt bemerkelsesverdig, med tanke på hvor mye hundeiere investerer i hunden og dens helse, derav også pelskvalitet? I alle fall i et ressursperspektiv?

SELV HAR JEG en finsk lapphund, en brukshund avlet for å gjete rein og passe på familien. Den skal tåle et liv på vidda, og ligge i snøen og vokte når gradestokken sprenges av minusgrader. En fyldig manke beskytter nakken, en stor hale med kraftig pelsvekst kan slynges rundt kroppen for å holde varmen og ikke minst har hunden den livsviktige dobbeltpelsen; kraftige dekkhår og store mengder myk underull med litt «crimp». Luft isolerer, som vi vet.
Tidlig på sommeren falt det av store dotter med den mykeste ulla. Luktfri var den også. I starten prøvde jeg å kompostere det, men det var håpløst. Skulle en ha prøvd å få laga garn da? Underull fra hund er jo svært mykt, og sies å være varmere enn saueull. Jeg valgte å spare på det, og tenkte ikke mer på det, før jeg nevnte det for venner.

DET ER IKKE tvil om at bruk av hundeull trigger reaksjoner. En venn lurte på hva det neste var: «Skal du klippe av deg håret og strikke genser også da?» Eller: «Du vet at du får permanent stempel som that crazy dog lady?». Mens en annen venn som jobber innen tekstilbransjen kunne fortelle at hundeull vurderes blant anerkjente norske designere.
Hvorfor har vi en aversjon mot å bruke ull fra kjæledyr? Hvorfor føles det feil, kanskje til og med ubehagelig og ekkelt?
Det koker ned til spørsmål
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt