AddToAny

Bank Portrett: Økonom med sterke meninger Noen i økonomi-miljøet kaller ham pessimist, noen at han er for mye og for ofte og noen kaller ham bare Krølle. For makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen er reguleringer, pandemier og kriser noe som...

Bank Portrett: Økonom med sterke meninger Noen i økonomi-miljøet kaller ham pessimist, noen at han er for mye og for ofte og noen kaller ham bare Krølle. For makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen er reguleringer,
pandemier og kriser noe som...
REPRESENTERER ANSATTE: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen representerer 500 ansatte i Eika Gruppens styre. Der føler han seg ofte mellom barken og veden og må ofte stå på sitt.
Portrett: Økonom med sterke meninger

Noen i økonomi-miljøet kaller ham pessimist, noen at han er for mye og for ofte og noen kaller ham bare Krølle. For makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen er reguleringer, pandemier og kriser noe som kommer og går.

Tellef Øgrim Foto: Sverre Christian Jarild

Den fem minutter lange spaserturen fra Snarøya-bussen og ned til Sjøflyhavna Kro går mellom et koronamørklagt hotell og et like stille konferansesenter. Like ved ligger et oljeselskap som skal ofres for at klimaet skal reddes. Humøret faller over all denne samfunnsøkonomiske tristesse, men listen over spørsmål til en av landets mest frittalende økonomer, vokser til gjengjeld.

Etter en liten sving til venstre, viser Indre Oslofjord seg fra sitt aller lekreste der den ligger i februar-sol og minusgrader, paddeflat som selve rentebanen.

Men ingen Andreassen å se. En kort telefon avslører at han ble sittende oppslukt av den amerikanske sentralbanksjefens tale til Kongressen.

Noen små minutter senere runder Eika-økonomen hjørnet oppe ved Equinor på to hjul og spretter ut av bilen i hjemmekoselig koronabukse og kofte. Hans karakteristiske lyse krøllhår strutter til alle kanter. Det hele ser så lite finans ut, at det umiddelbart blir en ekstrarunde til bilen hans slik at han kan kle seg, slik bransjen krever, før vi endelig kan starte intervju med fotografering på sushirestauranten i Fornebu senter.

Derfra går samtalen unna om finansbransjens fremtid, oppvekst i Washington, korona, spareråd og forventninger til kommende lønnsoppgjør. Blant annet.

- Det går stort sett bra. Det er den av mange setninger som sitter igjen etter intervjuet. For Jan Ludvig Andreassen er ikke fullt så pessimistisk som han ofte blir beskyldt for å være.

DEN SISTE LOTTOGEVINSTEN

Man skulle kanskje tro at en mann som har opplevd at tre arbeidsgivere går over ende, skulle bli merket med et litt gråere syn på fremtiden. Men ikke engang når spørsmålet om hvordan i all verden vi skal greie å erstatte de eventyrlige fossilinntektene når økonomien skal grønnvaskes, får Andreassen til å miste humøret.

- Nå har vi hatt flaks med fisken, vannkraften og oljen. Hva nå? Vind, liksom? Eller trenger vi skikkelig flaks igjen for å vedlikeholde velferdsstaten?

- Jeg sier bare takk og pris. Vi har verdens rikeste samfunn, og våre barn har ikke godt av flere lottogevinster. Vi har nok penger til at alle kan ha det greit. Skal de ha det bedre, må de tjene det selv, sier han.

DAGLIG LUNSJ: Selv om det kan være utfordrende ikke å ta den daglige lunsjen på sushien på Fornebu-senteret, mener han det er ok at kontorromantikken døde med Covid-19.

Han gleder seg over rekken av ny-noteringer på børsen, men syns ikke at alt ved det norske oljeeventyret har vært like positivt.

- Men hva hjelper det hvis en av bærebjelkene i omstillingen, er en digitaliseringsbransje som setter alt inn på å automatisere oss alle ut av døren? Ikke minst bransjen du selv jobber i?

Han har selv vært med på arbeidet med å autorisere bankenes robot-rådgivere.

- Kanskje det er mange på markedsføringssiden som tror at alle rådgivere av kjøtt og blod er på vei ut, men i realiteten vil det være behov for menneskelige rådgivere også i fremtiden, sier han, og viser for eksempel til ekteparet som kommer til banken for å snakke om økonomi.

- Noen vet ikke hva den andre tjener, eller hva han har brukt kredittkortet til. Det de trenger er nærmest en økonomisk, samlivsterapeutisk samtale, som krever en rådgiver som også forstår seg på menneskelige relasjoner. Dessuten kan rådgivningen handle om alt fra fordeling av arv til soppforsikring på huset. Jeg tror våre banker og alle slags rådgivere bare kommer til å få mer å gjøre.

Vi har verdens rikeste samfunn, og våre barn har ikke godt av flere lottogevinster

Reguleringene bør ikke blir lettere. For sjeføkonom Andreassen mener de strenge reguleringene av finansbransjen er selve forretningsidéen. De skaper kanskje mer jobb og tidvis mye irritasjon, men det viktigste er at kontroll, rapportering, ettersyn og straff skaper tillit til bransjen.

- Vi er sterkt regulerte, og det vet folk. Det er en kjempefordel når man skal snakke om ting som er viktig. Fremfor å snakke med Jalla finans på hjørnet som er satt opp for 14 dager siden av noen nyutdannede folk fra BI. Jeg er ikke redd for at de nye kommer til å ta markedet fra oss. Sterke reguleringer er ikke bare en kostnad, det er også det vi lever av. Ikke minst bidrar jo det til at våre banker alltid vil ha dollar. Det bidrar også til tilliten.

Likevel er han opptatt av betydningen av å være med på «den digitale reisen».

- Det er ikke bare å stille krav. Vi må få folk med, men hva med dem som ikke vil være med på denne utviklingen, hva gjør vi med dem?

Mannen som har gitt økonomiske spådommer gjennom flere tiår, lar spørsmålet henge. Han er vant til spørsmål som ikke umiddelbart lar seg løse. Og han kjenner seg godt igjen mellom barken og veden, et sted han har besøkt flere ganger som ansattrepresentant i Eika Gruppens styre.

- Hva slags saker har du tatt opp?

- Nei, det vil jeg helst ikke snakke om.

Han vet det lyder som en klisje at en ansattrepresentant befinner seg mellom barken og veden, men sånn er det han opplever det.

- Jeg får så hatten passer, men må ofte stå på mitt. Det viktige er å prøve å spille ledelsen bedre.

Selv var han først organisert i Akademikerne, men byttet så til Finansforbundet, fordi det var den toneangivende organisasjonen på jobben.

NYTT ARBEIDSLIV

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

De fleste norske banker har kjernesystemer fra IT-selskapet Tietoevry, så mange at Finanstilsynet kaller det en konsentrasjonsrisiko. Planene om å skille ut bankvirksomheten i et eget børsnotert selskap, skapte usikkerhet. Den er nå avblåst.
Finansfokus 11.06.2024
34 år gamle Marius ble funnet hengende i et tre etter at huset hans havnet på tvangssalg. Ingen av hans nærmeste fanget opp hans dårlige økonomi og hvordan den tæret på ham. Dårlig økonomi er en kjent risikofaktor for selvmord. Hvordan skal banker og andre kreditorer fange opp skyldnere i risikosonen?
Finansfokus 11.06.2024
{Reiseforsikring}
Finansfokus 11.06.2024
Nye medlemmer strømmer inn til Finansforbundet. Vårens vervekampanje ga hele 870 nye ordinære medlemmer og 105 studentmedlemmer. Nå har Finansforbundet totalt 35 459 medlemmer.
Finansfokus 11.06.2024
DNB bruker kunstig intelligens (KI) til å screene kandidater til jobber der det er mer enn 1 000 søkere. Dette gir effektivisering og økt mangfold, mener banken.
Finansfokus 11.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt