BUSKAP
19.09.2016
Vi har opplevd store, lokale variasjoner i vær og bergingsforhold i sommer og det er derfor all grunn til å få tatt ut prøver av eget grovfôr.
Utesesongen nærmer seg slutten, og det er på tide å tenke innefôring. Forhåpentligvis er mange i gang med å ta fôrprøver, men til starthjelp har vi sett litt på årets prognoseprøver i Hedmark og Oppland. Prognoseprøvene er tatt fra praksisenger, hovedsakelig andre års timoteibasert eng, i perioden ca. tre uker før slått fram til slått. Prøvene som omtales er tatt ved eller tett før slått i den aktuelle enga. Alle prøveverter er mjølkeprodusenter med krav til god fôrverdi, så alle ligger over gjennomsnittsresultatene i Norfor-statistikken.
Ferskt kontra ensilert fôr Resultatene som her er vist er av prøver fra ferskt fôr. Ved fermentering kan fôrverdiene endres, og mer jo blautere fôr og kraftigere gjæring vi har. Vi kan forvente en liten nedgang i NDF-verdi, og proteinverdiene av fôret vil endres i form av økt PBV-verdi og lavere AAT-verdi på grunn av proteinnedbrytning. Det vil derfor kreves analyse av ferdig ensilert fôr for å bestemme endelig proteinstatus.
Vær påvirker kvalitet Vi fikk store nedbørsforskjeller i Innlandet før 1. slått, fra flomtendenser i Midt-Hedmark (Hedmarken og Sør-Østerdal) til tørke i midtre og nordre dalstrøk i begge fylker. Noe av dette finner vi igjen i fôrkvalitet, fra lågt protein etter utvasking til ekstra høgt protein der avlingspotensialet tørka vekk. Resultatet fra Skjåk i tabellen nedafor er nok mer resultat av måteholden gjødsling, da mange sleit med å få vatna nok før 1. slått. Variasjonene var store og til dels svært lokale, så du kan ikke stole på resultater fra nabobygda. Rundt månedsskiftet m
Gå til medietFerskt kontra ensilert fôr Resultatene som her er vist er av prøver fra ferskt fôr. Ved fermentering kan fôrverdiene endres, og mer jo blautere fôr og kraftigere gjæring vi har. Vi kan forvente en liten nedgang i NDF-verdi, og proteinverdiene av fôret vil endres i form av økt PBV-verdi og lavere AAT-verdi på grunn av proteinnedbrytning. Det vil derfor kreves analyse av ferdig ensilert fôr for å bestemme endelig proteinstatus.
Vær påvirker kvalitet Vi fikk store nedbørsforskjeller i Innlandet før 1. slått, fra flomtendenser i Midt-Hedmark (Hedmarken og Sør-Østerdal) til tørke i midtre og nordre dalstrøk i begge fylker. Noe av dette finner vi igjen i fôrkvalitet, fra lågt protein etter utvasking til ekstra høgt protein der avlingspotensialet tørka vekk. Resultatet fra Skjåk i tabellen nedafor er nok mer resultat av måteholden gjødsling, da mange sleit med å få vatna nok før 1. slått. Variasjonene var store og til dels svært lokale, så du kan ikke stole på resultater fra nabobygda. Rundt månedsskiftet m